Волинь попрощалася із відомим культурно-освітнім і громадським діячем краю Миколою Павловичем Куделею.

Його називали на Волині людиною-легендою. Народившись 10 березня 1914 року в селі Буяні Луцького повіту в дні святкування столітнього ювілею Тараса Шевченка, Микола Куделя все своє життя пов’язав з образом Кобзаря.

Микола Куделя пережив страхіття розстрілу енкаведистами в’язнів Луцької тюрми 23 червня 1941 року. За національно-патріотичну діяльність ув’язнювався польською поліцією та радянськими каральними органами, майже вісім років відбував заслання на Колимі.

У рідному селі він створив музей-світлицю Тараса Шевченка, в якому зберігається 140 видань «Кобзаря», понад дві тисячі видань на шевченківську тематику, сотні значків, поштівок, ілюстрацій, скульптурних зображень, портретів, екслібрісів та інших реліквій, пов’язаних з іменем поета.

Порядність, громадська активність, людяність — риси, які привертали до Миколи Павловича людей. Його іменем названо одну з номінацій обласної премії в галузі літератури, культури й мистецтва, яку щороку присуджують за просвітницьку, краєзнавчу роботу, популяризацію досягнень національної культури.

Волинська область.