Ранкове і денне засідання 30 червня
На ранковому засіданні парламентарії розглянули три законопроекти, що стосуються податку на додану вартість. Перший, запропонований народними депутатами Віталієм Хомутинником та Сергієм Буряком і майже ідентичний президентському, передбачав починаючи з 1 липня 2004 року розпочати поетапне зниження ставки ПДВ. Тобто починаючи із зазначеної дати податок на додану вартість запропоновано сплачувати за 17-відсотковою ставкою. А з 1 січня 2005 року — за 15-відсотковою. Такі норми законопроекту, на думку авторів, сприятимуть зменшенню податкового тиску на суб’єктів господарювання, а також виведенню частини коштів із так званого тіньового обороту. Водночас суми процентів, що їх сплачуватиме платник податку за договорами товарного кредиту, зараховуватимуть до складу договірної вартості. Тобто фактично розширюється база оподаткування та стягується ПДВ із сум відсотків за договорами товарного кредиту. Однак впровадження такого закону, за словами Юрія Кармазіна, суперечить Конституції. До того ж фактично перетворює банки на податкових контролерів, а це неприпустимо, бо не сприятиме залученню коштів до банківської системи країни, наголосив депутат.
Інший документ, за авторством групи народних депутатів — Сергія Терьохіна, Сергія Матвієнкова, Дмитра Святаша та Віталія Шибка, спрямований на зміну порядку здійснення відшкодування податку на додану вартість з державного бюджету. Проте не передбачає запровадження окремих спеціальних додаткових чи інших рахунків для платників податку на додану вартість.
Не підтримавши жоден із цих двох законопроектів, бо третій автори відкликали, народні депутати перейшли до розгляду змін до закону про Центральну виборчу комісію, а це майже 500 поправок.
Як зазначив Микола Оніщук, член тимчасової спеціальної комісії з підготовки законопроектів про внесення змін до Конституції, сім років застосування чинного закону про ЦВК засвідчило потребу внесення змін до нього. Тож після постатейного розгляду депутати 285 голосами ухвалили закон.
На початку ранкового засідання парламентарії привітали з ювілеєм Анатолія Раханського, а також заслухали інформацію про участь постійної делегації ВР у роботі третьої частини сесії ПАРЄ.