Ранкове та денне засідання 20 травня
Зранку роботу Верховної Ради було знову заблоковано: представники лівих політичних сил — комуністи, соціалісти, а також фракції БЮТ вимагали повернутися до розгляду питання про відкликання українського миротворчого контингенту з Іраку. Лідер КПУ Петро Симоненко заявив, що комуністи блокуватимуть роботу парламенту доти, доки останній український військовий не залишить Ірак. 
Соціалісти наполягали внести до порядку денного, крім іракського питання, законопроект про заборону приватизації «Криворіжсталі». «Наша Україна» підтримувала повернення до голосування питань про Ірак та «Криворіжсталь» і до того ж вимагала негайно розглянути законопроект про збільшення в дохідній частині бюджету фонду зарплати на 10 млрд. грн. Після 40-хвилинної перерви депутати з фракцій комуністів і соціалістів уже звично заблокували парламентську трибуну. Головуючий Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк сказав, що за Регламентом парламент не може повернутися до розгляду іракського питання, оскільки на закритому засіданні 19 травня жодна з п’яти постанов не набрала достатньої кількості голосів. Але щоб знайти вихід із глухого кута, запропонував депутатам висловити свої пропозиції.
На погоджувальній раді депутати домовилися розглянути за порядком денним питання про призначення та звільнення суддів і знову зібрати керівників фракцій та груп для консультації. За словами А. Мартинюка, на погоджувальній раді «наблизилися до компромісу». Зокрема, пропонувалося звернутися від імені Верховної Ради до Президента України з проханням розглянути питання про виведення українського миротворчого контингенту з Іраку та заслухати найближчого пленарного тижня інформацію Кабінету Міністрів про управління державною часткою власності.
Більшість виступів зводилося до політичних оцінок участі України в коаліційних силах в Іраку. «Ситуація в Іраку змінилася так, що українські військові перетворилися з миротворців на окупантів!» — заявив Олег Білорус (БЮТ). Володимир Бронніков («Регіони України») запропонував доручити оборонному комітету ВР створити тимчасову спеціальну комісію і з’ясувати, чи є готовність до виведення українського батальйону з Іраку, чи, може, безпечніше залишатися йому там до виведення всіх коаліційних сил. Тарас Чорновіл («Центр») вніс таку пропозицію: відрядити до Іраку двох українських парламентаріїв (по одному від політичних сил, які підтримують і не підтримують відкликання українських миротворців з Іраку) і провести серед наших військових таємне опитування, чи справді вони поїхали добровільно в зону воєнних дій. Однак за повернення до розгляду проектів постанов щодо Іраку проголосували лише 150 депутатів. Головуючий Адам Мартинюк оголосив розгляд законопроекту за порядком денним, але через продовження блокування парламентської трибуни оголосив чергову перерву, запросивши лідерів фракцій і груп на засідання погоджувальної ради.
На ранковому засіданні парламент ухвалив лише одне рішення — про дострокове припинення повноважень народного депутата України Миколи Злочевського у зв’язку з призначенням його головою Державного комітету з природних ресурсів. Під час розгляду цього питання депутати зажадали почути інформацію про решту сумісників. Голова регламентного комітету ВР Валентин Матвєєв повідомив, що нині у парламенті п’ятеро депутатів поєднують мандат народного обранця з роботою в органах виконавчої та судової влади. Це — віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв, Міністр АПК Віктор Слаута, міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов, судді Верховного Суду України Володимир Мойсик і Василь Онопенко. За словами В. Матвєєва, регламентний комітет направив Голові ВР подання для реагування на ситуацію з депутатами-сумісниками. Володимир Литвин скерував ці справи на розгляд до апеляційного суду. 19 травня до регламентного комітету Верховної Ради надійшла заява від Анатолія Толстоухова про складення ним депутатських повноважень. На початку пленарного засідання депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять Георгія Гонгадзе в день його народження.