Денне і вечірнє засідання 18 травня
Народні депутати розглянули 14 законопроектів. Серед них у цілому прийнято закони «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про транзит вантажів», «Про внесення змін до Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом», «Про державну соціальну загальну допомогу непрацездатним особам» та інші.
Водночас передбачалося розглянути у другому читанні проект закону про реформування Збройних сил України. Однак Президент вніс на розгляд сесії проект закону «Про чисельність Збройних сил України на 2000—2005 роки».
Глава держави запропонував затвердити чисельність Збройних сил України до 30 грудня 2004 року у кількості до 285 тисяч чоловік, у тому числі 210 тисяч — військовослужбовців. Тобто передбачається скоротити Збройні сили на 70 тисяч чоловік.
З цієї кількості 20 тисяч — вакантні посади, 5 тисяч військовослужбовців перейшли до Міністерства транспорту у невійськову структуру, на 14 тисяч скорочується цього року призов до армії та на 2 тисячі — прийом слухачів до військових навчальних закладів. Отже, реальне скорочення становитиме приблизно 40 тисяч військових.
Доповідач, голова Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Георгій Крючков сказав, що комітет погоджується з цим і пропонує прийняти закон «Про чисельність Збройних сил України на 2000—2004 роки». А потім ухвалити ще два закони: про загальну організацію Збройних сил у зв’язку з переходом на тривидову структуру військ та про встановлення державних гарантій соціального захисту військовослужбовців, які звільняються зі служби у зв’язку з реформуванням Збройних сил України.
Сесія погодилася продовжити обговорення на вечірньому засіданні, бо, за словами Георгія Крючкова, «ситуація у військах дуже складна, і люди чекають цього закону».
Проте на початку вечірнього засідання голова Спеціальної контрольної комісії ВР з питань приватизації Валентина Семенюк нагадала головуючому про домовленість розглянути ситуацію навколо приватизації заводу «Криворіжсталь». Але її підтримали 209 народних депутатів. У зв’язку з цим фракції «Наша Україна» та СПУ попросили півгодинну перерву.
Після перерви Валентина Семенюк звернулася з проханням до головуючого ще раз повернутися до голосування. Однак регламент такого не передбачає. І тоді півгодинної перерви зажадали фракції КПУ і БЮТ.
Зважаючи на те, що для роботи сесії залишалося зовсім мало часу, Олександр Зінченко вечірнє засідання закрив.