Ранкове засідання 14 травня
Цього дня два роки тому, як наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, почався відлік часу, відведеного Конституцією на діяльність парламенту нинішнього скликання. За цей час, зазначив керівник парламенту, було розглянуто 1579 законів, зокрема п’ять кодексів, 590 законів вдалося прийняти в цілому, з них 538 підписані Президентом і набрали чинності. Детальнішу інформацію про зроблене парламентом керівники депутатських груп і фракцій отримають під час засідання погоджувальної ради. Голова парламенту не вдавався до оцінки діяльності ВР, однак висловив впевненість, що її робота у наступні два роки буде продуктивніша.
Цієї теми згодом торкнулися у своїх заявах і представники різних фракцій. Так, О. Козаченко з новоствореної групи «Центр» зауважив, що політична реформа, на жаль, стала для депутатів не об’єднавчою ідеєю, а скорше барикадою. Тому, на думку його політичних союзників, час вимагає формування груп і фракцій за принципово новими підходами.
Про перегрупування політичних сил у стінах ВР свідчить і оголошення ведучого сесійного засідання. Так, заявлено про виключення з фракції «Регіони України» депутатів Петра Демінського, Ігоря Насалика і Сергія Ратушняка. До фракції СДПУ(о) увійшов Олег Каратуманов, а до групи «Центр» — Сергій Іванов. Оголошено також про формування нової депутатської групи «Демократичні ініціативи. Народовладдя», яку представлятимуть Степан Гавриш, Богдан Губський та деякі інші депутати.
На початку засідання упродовж 40 хвилин було виголошено кілька десятків депутатських запитів на адресу Прем’єр-міністра, Генерального прокурора України. Вони віддзеркалюють усю палітру злободенних проблем виборців — закриття шкіл, ремонт музеїв, зменшення оплати за послуги, підвищення зарплат, сарану на полях, справу перевертнів, структуру Збройних сил, відчуження держмайна і землі тощо. Кілька запитів пролунало з приводу кримінального минулого Прем’єр-міністра України.
Зате більшість парламентаріїв проголосували за запит до глави держави з приводу нормалізації судової системи України. Особливо гучно пролунала в офіційній залі актуальна тема війни в Іраку. Представники фракції КПУ одразу вивісили у сесійній залі плакат з вимогою відкликати наших вояків із Іраку, їх підтримали у заявах представники фракцій СПУ і БЮТ. Микола Нощенко від «Трудової України» також висловився за вирішення цього питання, однак перед цим зажадав від Президента визначитися з терміном перебування нашого контингенту та його статусом, а Олег Зарубінський, підтримавши колегу, нагадав про потребу проведення закритого засідання ВР з цього питання. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин закликав дотримуватися попередніх домовленостей на погоджувальній раді. Лише 145 депутатів проголосували за те, щоб повернутися до розгляду питання на нинішньому засіданні.
Після цього парламентарії заслухали інформацію Бориса Олійника про перебіг останньої сесії ПАРЄ.
У порядку денному — більш як 20 проектів постанов і законів, а насамкінець передбачено і складення присяги членами Вищої ради юстиції.