Ранкове засідання 13 травня
Депутати з фракції комуністів одразу стали блокувати роботу парламенту, вимагаючи повторного розгляду питання про відкликання українського миротворчого контингенту з Іраку. Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголошував, що цього не дозволяє зробити Регламент, оскільки депутати раніше вже голосували за цей проект постанови, але рішення прийнято не було. Але коли це питання знову поставили на голосування, воно знову не набрало достатньої кількості голосів (лише 160 — «за»).
Не допомогла порозумітися і оголошена на вимогу фракцій комуністів та соціалістів півгодинна перерва. Після неї лідер фракції КПУ Петро Симоненко наполягав проголосувати за включення до порядку денного питання про відкликання українських миротворців з Іраку в таємному режимі. Його підтримав і лідер соціалістів Олександр Мороз, запропонувавши проголосувати в таємному режимі і саму постанову щодо Іраку.
У свою чергу, фракція НДП, як повідомив її уповноважений представник Олег Зарубінський, внесла свій проект постанови: провести закрите засідання Верховної Ради щодо участі України в миротворчих операціях в Іраку і обговорити на ньому всі ризики, які виникають у зв’язку з присутністю українського миротворчого батальйону в Іраку для наших військових та загалом для України. Народні демократи пропонували заслухати на закритому засіданні Верховної Ради міністрів оборони, закордонних справ та Голову Служби безпеки України. «Тільки серйозний аналіз усіх проблем, а не емоційне ставлення може визначити нашу позицію», — заявив Олег Зарубінський. Однак емоційна обстановка в сесійній залі не довела до голосування: комуністи заблокували трибуну, і Голова Верховної Ради Володимир Литвин закрив ранкове засідання «у зв’язку з неможливістю працювати».