Ранкове і денне засідання 11 травня
З інформацією про події на військових складах у районі села Новобогданівка виступили Міністр МНС Григорій Рева та голова Комітету ВР з питань національної безпеки та оборони Георгій Крючков. За словами міністра, попередньо встановлено, що в одному з приміщень о 12-й годині дня кілька військових штабелювали ящики зі снарядами. Пожежа виникла від того, що військові курили. За пожежею розпочалися вибухи. Одна людина загинула від поранення осколком у голову. Чотири особи померли від серцевих нападів.
Пошкоджено понад дві тисячі будівель — вибито вікна, двері. Снаряди влучили в нафтобазу та газопровід. Тисячі селян із навколишніх сіл були евакуйовані, їм надали необхідний притулок, медичну та матеріальну допомогу.
Як зауважив у співдоповіді голова профільного парламентського комітету Георгій Крючков, який особисто відвідав район вибухів, деякі журналісти, особливо російських видань, розповідаючи про ці події, втрачали об’єктивність, нагнітали напруження. Повідомляли, наприклад, про великі жертви, про те, що нібито знесено півсела Новобогданівка тощо. Все це не сприяло нормальній обстановці.
На складах, за словами Григорія Реви, зберігалося більш як 91 тисяча тонн різних боєприпасів. У грошовому виразі втрати військових становлять понад два мільярди гривень. Збитки цивільного населення — понад мільйон гривень.
Президент створив спеціальну комісію, яку очолив віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв. Їй доручено провести всі роботи з ліквідації наслідків, спричинених вибухами, і здійснити повне розслідування. Нині евакуйоване населення повертається до своїх домівок. Обстежуються території прилеглих сіл, вилучаються боєприпаси, що не вибухнули. Ремонтується житловий фонд. Відкрито рух на залізниці та автомагістралях, відновлено газопостачання. Уряд виділив понад шість мільйонів гривень з власного резерву. Гроші надходять за призначенням.
Подекуди ще тривають вибухи, але меншої потужності. Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу.
Події в Новобогданівці, наголошували доповідачі, засвідчили, що в Україні наявна гостра і небезпечна проблема зі зберіганням та знешкодженням величезних військових арсеналів, залишених у спадок Радянським Союзом. Таких складів у державі майже 300. До цієї проблеми, сказав Володимир Литвин, підсумовуючи інформацію, Верховна Рада повернеться, коли слухатиме висновки спеціальної комісії, очолюваної Андрієм Клюєвим.
Після цього народні депутати заслухали звіт уряду «Про дотримання вимог законодавства щодо підтримки агропромислового виробництва та пріоритетності соціального розвитку села в Україні в 2004 році та формування ефективних механізмів їх розвитку на перспективу». З доповіддю виступив Міністр аграрної політики Віктор Слаута. Співдоповідь зробив голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Томич.
На початку пленарного засідання дві фракції — «Наша Україна» і БЮТ — попросили півгодинну перерву. Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував послухати мотивацію цього прохання. Із заявою виступив народний депутат Анатолій Матвієнко, який сказав, що опозиція протестує проти заангажованості та зволікання з розслідуванням порушень під час виборів міського голови Мукачевого. Він нагадав, що Президент доручив правоохоронним органам провести ретельне й об’єктивне розслідування та встановив строк до 1 травня. Однак досі силові міністерства звіт про виконану роботу не склали. За словами Анатолія Матвієнка, в цій ситуації не зрозуміла також і позиція глави уряду. Адже у порушеннях під час виборів були задіяні силові структури. Фракції «Наша Україна» і БЮТ, наголосив Анатолій Матвієнко, наполягають на негайному проведенні переговорів з керівниками правоохоронних та силових структур щодо того, коли вони зможуть звітувати про виконану роботу перед парламентом.
Як з’ясувалося, погоджувальна рада доручила провести такі зустрічі і переговори Володимиру Литвину та поінформувати народних депутатів про їх результати на наступному пленарному засіданні. А також про час і готовність запланованого звіту.
На сесії оголошено, що парламентарії Василь Хмельницький і Лев Миримський, які вийшли з депутатської групи «Народовладдя», увійшли до групи «Народний вибір».