Минулого тижня сталася аварія на свердловині № 111 Куличихінського нафтогазоконденсатного родовища у Гадяцькому районі Полтавської області. Розслідування, яке проводять для встановлення причин виникнення пожежі, свідчить про причетність до крадіжки газового конденсату, внаслідок чого сталася аварія, працівника ГПУ «Полтавагазвидобування» та двох співробітників відділу державної служби охорони при Миргородському РВУ МВС України в Полтавській області.

Працівників служби охорони, які в день аварії чергували на об’єктах ДК «Укргазвидобування», та оператора з видобутку нафти й газу Куличихінської УКПГ затримано. Цих осіб підозрюють у зловживанні службовим становищем та скоєнні на постійній основі крадіжок газового конденсату з трубопроводу.

Прозорого ходу слідства вдалося досягти завдяки плідному співробітництву ДК «Укргазвидобування», Генеральної прокуратури та Міністерства внутрішніх справ України. Розслідування з виявлення справжніх причин аварії на свердловині також відкрило для компанії нові можливості співробітництва з управлінням МВС України на Полтавщині та прокуратурою області для запобігання крадіжкам газового конденсату в майбутньому.

Водночас непокоїть те, що для уникнення відповідальності за дії своїх співробітників керівництво Миргородського відділу УМВС звільнило з посад затриманих охоронців, датувавши наказ про звільнення днем, що передував виникненню пожежі на свердловині. Зі свого боку ДК «Укргазвидобування» вживатиме найжорсткіших заходів до працівників компанії, причетних до розкрадання державного майна.

Протягом 2003 року ДК «Укргазвидобування» передала правоохоронним органам 328 матеріалів за фактами крадіжок газового конденсату. На підставі переданої інформації правоохоронні органи порушили 38 адміністративних, 93 кримінальні справи та передали 46 повідомлень до місцевих органів влади. До суду передано 38 кримінальних справ, за якими засуджено 42 особи.

У 2003 році в Полтавській області за підозрою у скоєнні крадіжок газового конденсату затримано 50 осіб та 32 спеціалізовані транспортні засоби для перевезення газового конденсату. За фактом скоєння крадіжок правоохоронні органи порушили 34 кримінальні справи. Лише шість із них було доведено до суду. Інформація про засуджених осіб невідома.

Протягом першого кварталу 2004 року за обвинуваченням у розкраданні державного майна на об’єктах ДК «Укргазвидобування» порушено 23 кримінальні справи (зокрема в Полтавській області — 15). Лише дві справи було доведено до суду.

Прес-служба ДК «Укргазвидобування».