Івано-франківський гурт «Фактично самі» несподівано отримав мільйон доларів
На таку суму з ним підписала п’ятирічний контракт російська компанія «Bemros Tradeіnvest Ltd».
Гурт «Фактично самі» виник у середині 90-х років у Івано-Франківську. Те, що він грав, не підходило під жанрові визначення. Розгублені фахівці, почувши його на фестивалі «Червона рута» в 1997 році, казали, що це — український експериментальний етнопанк. Та й зараз в ефірі теле- і радіостанцій гурт не звучить — не вписується в формат.
Нова сторінка в історії групи починається з переїздом до Києва. Тут до колективу (який залишили дві солістки) приєднується Ірена Карпа, ім’я якої і стане брендом згаданого проекту.
Ірена не має музичної освіти, а тому над нею не тяжіють жодні правила музикування. Вона змішує різні стилі і створює з них ні на що не схожі коктейлі. Каже, що їй подобається експериментувати і поєднувати непоєднуване. А фахівці, слухаючи ці творіння, переконані, що «Фактично самі» йдуть у ногу з європейською музикою і випереджають український час років на п’ять. Зрештою, в цьому і проблема. Ймовірно, визнання в Україні до групи прийде після того, як її прийме Захід — саме там вона і збирається прозвучати.
У «Bemros Tradeіnvest Ltd» вважають, що «Фактично самі» — найкращий зразок української альтернативної музики і цілком може конкурувати на міжнародному музичному ринку. А поки що назва групи — «Фактично самі» — здається, досить влучно передає відчуття групи у вітчизняному музичному просторі.
Івано-Франківськ.