Ранкове засідання 20 квітня
Парламент учора ратифікував угоду про формування Єдиного економічного простору із застереженням: Україна братиме участь у формуванні та функціонуванні ЄЕП у межах, що відповідатимуть Конституції України. А також ратифікував договори між Україною і Російською Федерацією про україно-російський державний кордон, про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки.
Після відкриття засідання «Наша Україна» і БЮТ одразу попросили півгодинну перерву. Після перерви з повідомленням від «Нашої України» виступив народний депутат Сергій Соболєв. Він оголосив, що на виборах міського голови Мукачевого переконливу перемогу здобув народний депутат Віктор Балога, за якого проголосували понад 19 тисяч виборців. Це задокументовано у протоколах дільничних комісій, оригінали яких збережені. Його суперник набрав на 5 тисяч голосів менше.
Проте територіальна виборча комісія оголосила інші результати, що є порушенням базового принципу Конституції. За словами Сергія Соболєва, організовані групи молодчиків влаштовували у місті дебош, жорстоко побили народного обранця, хірурга зі світовим ім’ям Миколу Поліщука, а також інших парламентаріїв. «Фракція «Нашої України», — заявив С. Соболєв, — вимагає від Президента як гаранта Конституції відновити законність у Мукачевому». Була поставлена вимога заслухати інформацію Міністра внутрішніх справ Миколи Білоконя і глави адміністрації Президента Віктора Медведчука. Вносили пропозицію заборонити діяльність СДПУ(о), яка, за словами Сергія Соболєва, стала ініціатором грубого порушення виборчого законодавства.
На цю заяву відреагували народні депутати Нестор Шуфрич (СДПУ(о), який спростував і заперечив факти, наведені його колегою, Олександр Турчинов (БЮТ), позафракційний Павло Качур, Сергій Гмиря (КПУ), які закликали докладно розібратися в ситуації, виявити причини, встановити справедливість і покарати винних.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував, що у Мукачевому працює група народних депутатів під керівництвом Олександра Зінченка, якій доручено в усьому розібратися, з нею він підтримує постійний телефонний зв’язок. Володимир Литвин повідомив, що направив запит міністру внутрішніх справ. Головуючий наполягав до розгляду цього питання повернутися в середу. Парламентарії проголосували за постанову про дострокове припинення повноважень народного депутата Івана Четверікова, який помер. А затим Володимир Литвин запропонував зібратися керівникам фракцій, депутатських груп та голів комітетів на погоджувальну раду.
Після засідання погоджувальної ради Володимир Литвин оголосив результати: на вечірньому засіданні заслухати міністра внутрішніх справ та голову СБУ про події в Мукачевому. А в середу повернутися до цього питання, отримавши повну інформацію.
Голова парламенту поінформував про вихід із фракції «Регіони України» Володимира Сівковича, а з «ПППУ—Трудова Україна» — Сергія Бичкова. Колеги щиро поздоровили народних депутатів Михайла Полянчича, Сергія Олексіюка і Миколу Будаг’янца з днем народження і побажали їм успіхів та доброго здоров’я.