Народний депутат, голова Комітету ВР з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства, професор Микола Поліщук просить Президента України відкликати українських миротворців із Сьєрра-Леоне, Ліберії та інших зон, небезпечних для здоров’я.
Території цих країн, ідеться в листі парламентарія, заражені холерою і жовтою лихоманкою. Там лютують тропічна малярія, геморагічні лихоманки, «при яких смертність становить від 50 до 100 відсотків», дуже поширені гельмінтози. «Через рік виконання миротворчої місії у Сьєрра-Леоне майже 70 відсотків наших миротворців захворіли на тропічну малярію, незважаючи на вживання протималярійних препаратів, які є досить токсичними», — наголошує народний депутат. До того ж понад 60 відсотків миротворців мають психічні розлади, а «в кожного третього, що виконує місію в таких умовах, діагностовано імпотенцію».
Проте, як повідомив прес-службі Міноборони директор Департаменту охорони здоров’я військового відомства Володимир Юрченко, за весь час перебування українських військовослужбовців у Сьєрра-Леоне серед них не зафіксовано жодного випадку захворювань на вищезгадані хвороби.
Вл. інф.