Неабиякі пристрасті розгораються навколо будинку Харківської філармонії. Приміщення старого оперного театру, де розташована обласна філармонія, може перейти до приватних рук. Лише так, вважають в облдержадміністрації, можна реставрувати будинок. Чиновники стверджують: в обласному бюджеті на ремонт філармонії грошей немає і не буде. З’явився вже, повідомляють місцеві ЗМІ, і кандидат у реставратори — якась комерційна фірма С., дуже наближена до обласної державної влади.

Колектив філармонії шокований. Для задуманої реставрації її організатори радять симфонічному оркестру залишити приміщення на 25 років! Саме на такий термін нібито хочуть передати в оренду історичний будинок, на місці якого, найімовірніше, планують звести «щось путнє, що дає прибуток, а не видає дурні нотні звуки».

Тепер тут, замість класичної музики, дедалі більше говорять про цемент, цеглу й ціну ремонту. Влада натхненно переконує трудовий колектив, що ремонт будинку можна зробити, тільки здавши приміщення в оренду. Без реставрації будівля ось-ось розвалиться. А грошей на культуру — немає.

На час ремонту оркестрові обіцяють підшукати інше приміщення. А чи пустить орендар музикантів назад після ремонту і чи буде дім на Римарській, 21 хоч якось пов’язаний із симфонічною музикою — хто знає? Невідомо також, звідкіля взялася сума в 200 мільйонів. Музиканти стверджують: ще в листопаді влада розраховувала витратити на реставрацію не більш як 40 мільйонів. Їх можна було спробувати знайти. Але, щойно з’явилося кілька претендентів на оренду, вартість реставрації різко зросла. А декотрі спостерігачі порівнюють: навіть будівництво нової пускової ділянки метро коштувало менш як 200 мільйонів. Та хай там що, у грошовій суперечці забули про мистецтво, заради якого задумано реконструкцію.

Музиканти здаватися не збираються. Вони мають намір самі шукати спонсора і заробляти гроші на реконструкцію будинку. А по підтримку вирішили звернутися до різних творчих спілок і просити допомоги в офіційного Києва. Мовляв, якщо знаменитий симфонічний оркестр не потрібен місту, то, може, він поки ще потрібний країні.

Харків.