Нещодавно прикордонний наряд мобільної прикордонної застави «Кельменці» на об’їзному шляху Гриманкауци-Вашківці за 150 метрів від лінії Державного кордону затримав громадянина України Василя Л., 1975 р. н., який пішки намагався доправити з Молдови на територію України 210 саджанців фруктових дерев. Оберемок саджанців був настільки об’ємний, що здалеку чоловік нагадував дерево, яке вирішило прогулятися лінією кордону. За попередніми підрахунками, сума контрабанди становить понад тисячу гривень. Саджанці у «мічуріна» вилучено.
Унікальний храмовий ансамбль занепадає
Для того, щоб врятувати унікальний комплекс споруд світового старообрядництва — Успенський собор та Козьмодем’янівську церкву, що в селі Біла Криниця, потрібно п’ять мільйонів гривень. Виділити їх попросив Прем’єр-міністра буковинський голова облдержадміністрації Михайло Романів.
Ремонтно-реставраційні роботи в цих історичних спорудах було припинено ще 1989 року через відсутність фінансування. Збудовані в 1900—1908 роках під керівництвом російських інженерів за проектом віденського зодчого В. Кліка білокриницькі шедеври нагадують храм Василя Блаженного у Москві та собор у Боголюбові і є абсолютно ексклюзивними в архітектурному багатстві України. Майже всі будівельні матеріали, позолочені хрести, різьблений дерев’яний іконостас з іконами відомих володимирських, новгородських, палехських майстрів, литво, поливану цеглу, інші складові архітектурного комплексу свого часу було завезено з Росії. Десятиліттями храми використовували не за призначенням, що призвело до їх часткової руйнації. Область сподівається на фінансову підтримку уряду. А за обласні кошти цього року проведуть капітальний ремонт дороги до Білої Криниці.
Виховував ножем
Трагічно закінчилася бійка на сходах гуртожитку Чернівецького технікуму залізничного транспорту, що на вул. Главки, 4 б, між 19-річними студентами та вихователем цього навчального закладу. Як запевняють очевидці цього інциденту, під час конфлікту «вихователь» вхопив кухонний ніж і вдарив студента, уродженця Львівської області, у груди трохи вище серця. З проникаючим ножовим пораненням вихідної аорти студента госпіталізовано. Однак врятувати життя постраждалому медикам не вдалося, через годину він помер...
А вбивця тим часом з місця скоєння злочину втік. Не знайшли його правоохоронці і вдома, схоже, десь переховується. Прокуратурою Шевченківського району порушено кримінальну справу. Розшук «вихователя» триває.