Вечірнє засідання 25 березня
Верховна Рада 255 голосами прийняла нову редакцію закону про вибори народних депутатів України за пропорційною системою. І, як уже стає традицією, вирішальне голосування відбулося вночі.
Це дійство перетворилося на справжнє випробування нервів. За вимогою опозиційних фракцій — «Нашої України» та БЮТ — Голова Верховної Ради України Володимир Литвин суворо дотримувався Регламенту і ставив на голосування кожну із 925 поправок, на якій наполягали народні обранці. Доповідачеві з цього питання, співголові тимчасової спеціальної комісії ВР з опрацювання проектів законів про внесення змін до Конституції України Олександрові Морозу довелося простояти на парламентській трибуні майже 16 годин. «Нашоукраїнці» щоразу вперто вимагали слова й представляли та відстоювали свої пропозиції, зводячи законотворчий процес до казуїстики. Роман Зварич та Іван Заєць навіть вносили поправки до своїх поправок. Після 19-ї години в декого увірвався терпець. Комуністи заспівали «Інтернаціонал». Із іншої частини залу почали лунати заклики до головуючого оголосити перерву до ранку, однак Володимир Литвин нагадав колегам рішення, яке вони прийняли ще зранку: не закривати пленарне засідання і не залишати зал доти, доки не буде проголосовано виборчий закон. О 20-й годині в сесійній залі зчинилася невелика сутичка: депутати з «Нашої України» (а саме вони внесли більшість поправок до законопроекту) стали вимагати півгодинної перерви для відпочинку. А коли цю пропозицію не було підтримано, депутати підбігли до трибуни, Іван Заєць став виривати мікрофони у головуючого Адама Мартинюка, комуністи стали на заваді. Цієї хвилини до президії повернувся Володимир Литвин і попросив усіх заспокоїтися та працювати у нормальному режимі, пообіцявши оголошувати коротку перерву кожні півгодини.
Однак із близько тисячі поправок було враховано лише чотири. Вони істотно не змінили тексту закону. Перша мала суто редакційний характер, друга позбавляє офіційних спостерігачів від громадських організацій права брати участь у виборчому процесі. Решта дві стосуються зниження прохідного бар’єру для партій та блоків із чотирьох до трьох відсотків. Депутати з «Нашої України» відверто зумисне затягували законотворчий процес, хоча одним із авторів винесеного на розгляд законопроекту був їхній однофракцієць Юрій Ключковський. Насправді ж прибічники Віктора Ющенка (котрий, до речі, не був присутній під час голосування, а полетів до Відня, де в нього народився син) протестували не проти виборчого закону, а проти конституційної реформи. Адже соціалісти та комуністи пообіцяли віддати свої голоси за політреформу лише тоді, коли буде схвалено, підписано Президентом і оприлюднено пропорційний виборчий закон.
Коли, нарешті, було розглянуто всі поправки, о пів на дванадцяту ночі В. Литвин поставив виборчий закон на голосування у другому читанні та в цілому. За нього віддали свої голоси 255 народних обранців із 305 зареєстрованих у сесійній залі — фракції КПУ, СПУ та парламентської більшості. Депутати з «Нашої України» взагалі вийняли свої реєстраційні картки, а «бютівці» не голосували. На кнопки «проти» та «утримався» натиснули деякі депутати-мажоритарники з «більшовицьких» фракцій.
Після голосування доповідач Олександр Мороз, звертаючись до радіослухачів, сказав, що парламент прийняв «демократичний закон, який потрібний сьогодні суспільству». За його словами, схвалений документ за змістом повністю відповідає меморандуму, підписаному лідерами фракцій СПУ, КПУ, «Наша Україна» та БЮТ.
Однак голосування засвідчило цілком протилежне: в опозиційній «четвірці» відбувся кардинальний розкол.
Отож новий закон про вибори народних депутатів України передбачає обрання нового парламенту за пропорційною виборчою системою, тобто лише за списками партій та блоків. Для здобуття депутатських мандатів партіям та блокам доведеться подолати 3-відсотковий прохідний бар’єр.