Ранкове засідання сесії Верховної Ради 23 березня
Попри нагадування головуючого на засіданні про узгодження порядку денного на погоджувальній раді керівників парламентських фракцій і груп, народні депутати все-таки висловили низку застережень і пропозицій до нього. Представник фракції КПУ Володимир Єщенко просив визначитися з ситуацією, що склалася в Палестині, Іраку і Косово. Соціаліст Михайло Мельничук закликав звернути пильнішу увагу до, як він висловився, катастрофічної ситуації на селі з тим, щоб потім знову не довелося закуповувати хліб за кордоном. 
На неприпустимість обмеження терміну внесень пропозицій до законопроекту про місцеві вибори звернув увагу «нашоукраїнець» Роман Зварич, а голова тимчасової слідчої комісії з розслідування обставин загибелі Георгія Гонгадзе та низки інших резонансних злочинів Григорій Омельченко просто благав і наполягав внести до порядку денного звіт комісії, а також звіт Генерального прокурора, нагадавши, що ця комісія працює майже два роки.
Досить несподіваною виявилася вимога двох фракцій — «Нашої України» і БЮТ — узяти півгодинний тайм-аут у засіданні. На прохання головуючого пояснити причини Юрій Оробець звернув увагу на ситуацію, що склалася в Мукачевому у зв’язку з виборами тамтешнього голови. Він назвав мукачівські події надзвичайними, заявив про протиправне небажання реєструвати опозиційних кандидатів на міського голову та блокування виконання судових рішень. І зауважив, що в Закарпатті відпрацьовуються найчорніші сценарії майбутніх президентських виборів. А тому обидві фракції вимагають негайного від’їзду до Мукачевого групи народних депутатів, насамперед голів кількох профільних парламентських комітетів. Голова Верховної Ради Володимир Литвин сказав, що питання буде позитивно вирішено після повернення з відрядження заступника Голови ВР Олександра Зінченка, якому за попереднім рішенням і доручено очолити групу депутатів, які мали відбути до Мукачевого.
Певною мірою могли розв’язати заявлені депутатами проблеми голосування уже з перших питань порядку денного. Зокрема, проект закону про сільськогосподарський перепис. Однак для його прийняття не вистачило десяти голосів, тому документ довелося відправити на повторне перше читання. Проте парламентарії дружно проголосували за урядовий законопроект про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою.
У рамках приняття рішень з обговорених питань невдача спіткала і п’ять депутатських законопроектів, що передбачають зміни до Закону «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб». Профільний парламентський комітет пропонував прийняти за основу чотири з них і один відхилити.
Та чи не найгарячішим виявився розгляд за скороченою процедурою проектів змін до Закону «Про політичні партії в Україні». Було запропоновано три законопроекти — депутатські та президентський. Один із авторів, Олександр Турчинов (БЮТ), зауважив, що, попри цивілізовану норму про контроль Мін’юстом за діяльністю політичних партій, до закону вкралася прикра норма. Вона передбачає можливість Міністерства юстиції контролювати виконання партійних статутів. Хоча, як зауважувалося, це внутріпартійні документи і кожна партія сама контролює своїх партійців. Заперечення депутатів (окрім представника фракції СДПУ(о) викликала і пропозиція Президента про обов’язкове утворення партосередків в районах і містах України. Юрій Кармазін зауважив, що науково-експертне управління ВР м’яко назвало такі пропозиції сумнівними. Комітет з правової політики, від імені якого виступав Олександр Мороз, також критично поставився до президентських пропозицій і підтримав законопроекти в авторстві Олександра Турчинова і Олексія Ременюка. Проте жоден з трьох законопроектів не набрав належної кількості голосів, тому їх довелося зняти з розгляду.
Парламентарії розглянули низку інших питань, а їх у планах на цей день було більш як два десятки.