Вечірнє засідання 17 березня
Кожні п’ятий чоловік і десята жінка —  онкохворі
Щорічно кількість хворих на рак зростає майже на 160 тисяч осіб, а помирає близько 100 тисяч, зокрема 40 відсотків — через пізню діагностику. Про це йшлося на парламентських слуханнях «Онкологічні захворювання в Україні». Проте, як зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк, проблем у цій галузі значно більше, ніж шляхів подолання.
Висока собівартість лікування (у середньому 15 тисяч гривень, а при пухлинах кровотворної системи — до 60 тисяч), мізерне фінансування медичної галузі (скажімо, бюджет позаминулого року було виконано лише на 23 відсотки), використання застарілого обладнання тощо зменшують шанси онкохворих на життя. Це — байдужість держави. Прикро, що на чужій біді ще й наживаються: онкологи виписують дорогі іноземні ліки, тоді як вітчизняні генерики в 40—50 разів дешевші, чиновники відверто лобіюють інтереси західних фірм-виробників протиракових міміопрепаратів.
До того ж, казали промовці, хвороба провокується наслідками чорнобильської аварії, високим рівнем антропогенного забруднення, тютюнопалінням — на що треба також звернути особливу увагу. Так, наголошувала народний депутат Тетяна Бахтєєва, за 18 років після чорнобильської катастрофи кількість дітей, хворих на рак щитовидної залози, збільшилася у... 300 разів. Якби йшлося про інфекційну хворобу, зазначила вона, ми вже кричали б про епідемію.
Лише в столиці, наголошував директор Інституту гігієни та медичної екології АМНУ Андрій Сердюк, забруднення автотранспортом перевищило всі граничні норми. Майже всі галузі промисловості, за міжнародною класифікацією, визначені як канцерогенно небезпечні. А 20 відсотків одноповерхового житлового фонду не відповідають вимогам нормативів з радону (за міжнародними оцінками, радон спричиняє половину випадків смертей від раку легенів).
Міністр охорони здоров’я Андрій Підаєв зазначав: якщо найближчим часом не підвищити ефективність профілактичних заходів, то до 2010 року онкохворих буде вже мільйон. З огляду на це голова Комітету з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Микола Поліщук запропонував створити сім-вісім центрів для радіологічного лікування хворих.
Учасники парламентських слухань рекомендували урядові посилити контроль за виконанням національного плану дій з гігієни довкілля, створити умови для розвитку вітчизняного виробництва препаратів, використовуваних для лікування онкохворих, та розробити принципи проведення тендерів із закупівлі протипухлинних засобів. Крім того, Міністерству охорони здоров’я рекомендовано підвищувати кваліфікацію медичних працівників тощо.