Асоціація громадських об’єднань Львівщини провела «круглий стіл» з участю голови обласної ради Михайла Сендака. Представники організацій, що репрезентують різні верстви населення, заявили про свій намір захищати демократію і незалежність і закликали найближчим часом провести обласні народні збори. «Львівська обласна рада на межі розпуску. Деякі політичні сили свідомо прагнуть кинути регіон у стан хаосу і ворожнечі, що може призвести до соціального вибуху», — йдеться у зверненні асоціації до краян.
Опоненти готують списи
Приводом для розмови стали «репресії» проти голови обласної ради Михайла Сендака. Упродовж останніх тижнів ця тема постійно присутня на сторінках місцевих ЗМІ. Михайло Сендак заявив: політичне загострення спричинене тим, що «партія есдеків хоче домінувати на теренах області». А це непросто, адже СДПУ(о) завоювала симпатії лише двох відсотків виборців. Тому, мовляв, обрано таємний шлях інтриг: представники фракції «Соціальна справедливість» за допомогою керівництва облдержадміністрації тиснуть на депутатів, примушують їх підписати звернення про відставку голови облради. Михайло Сендак у відповідь ініціює розгляд питання довіри чи недовіри йому на позачерговій сесії обласної ради. Таку саму ініціативу виявила й фракція прихильників СДПУ(о) «Соціальна справедливість».
«Круглого столу», тобто дискусії за участю опонентів, власне й не було. Збори дали можливість поговорити про події, що відбуваються, принагідно... посипати голови попелом. Йшлося про дивовижні метаморфози, які сталися із галичанами останніми роками. У 1989-1990, ще за компартійного режиму, львів’яни збирали підписи на підтримку РУХу, а тепер бояться маленького начальника, дарма, що громада має конституційне право перечити. І не просто перечити, а й пропонувати зміни в законодавство, наголосив у своєму виступі член правління Асоціації українських правників доцент Михайло Мацько. Він навів промовистий приклад. Група львівських педагогів і науковців кілька років тому запропонувала «механізм» гідного поцінування державою викладачів вищої школи. Згодом було прийнято відповідний закон, який забезпечує науковцям пенсії на рівні держслужбовців.
Помірковані учасники зустрічі говорили про важелі зміцнення авторитету представницької влади і неправомірний диктат виконавчої, про необхідність змін до закону про місцеве самоврядування, про те, що політики мають спиратися на громадські організації, а цього поки що немає. Найрішучіші наполягали на актах громадянської непокори, пікетах і десантах. Голова обласного осередку Спілки офіцерів полковник Роман Саляк зауважив, що «баламути мають отримати добрий удар». Питання відкрите: а хто належить до тих баламутів і хто буде арбітром?
— Потепліє, — усі вийдемо на вулиці. Від малого до великого, — резюмував представник ОУН-УПА Олесь Гуменюк.
Утім, вуличні акції уже відбулися. Деяких депутатів обласної ради, котрі опонують Михайлові Сендаку, пікетували за місцем праці: під стінами обласного управління освіти, Західної регіональної митниці та Львівської дирекції ВАТ «Укртелеком». «Винуватці» вуличного «пошанування» розцінили його як прояв анархії, а не демократії.
Оптимізм, підкріплений фактами
Обидва керівники — голова облдержадміністрації Олександр Сендега, голова обласної ради Михайло Сендак разом із представниками своїх команд нині часто бувають у районах (нарізно. — Авт.), зустрічаються з людьми, роз’яснюють позицію влади, шукають підтримку населення.
— Я відчуваю, що громада прокинулася, як у 90-і роки, — поділився своїми спостереженнями Михайло Сендак.
А Олександр Сендега бачить симптоми «пробудження» винятково в цифрах та економічних показниках, які дають підстави оцінювати ситуацію на Львівщині оптимістично. Зокрема, 2003 року в області було вироблено продукції удвічі більше, ніж 1998-го. Це — істотний показник з огляду на те, що до 1990 року промисловість регіону була зорієнтована на ВПК. У грудні 2003 року середня зарплата в області становила 499 грн. За минулий рік, тобто за час роботи команди Сендеги, було залучено 84 мільйони доларів інвестицій. Це — третина від усіх інвестицій, що їх отримала область за всі роки незалежності України. Львівщина посідає одне з перших місць за рівнем будівництва шкіл. Торік було здано в експлуатацію 18 шкіл, цього року — ще дві. Нині голова облдержадміністрації має рішучий намір зняти всі бар’єри, що заважають розвитку фермерських господарств. А як бути із «революційними» бар’єрами?
Їх Олександр Сендега порівняв із хвилями на морі, які накочуються і відступають. З приводу інформації про збір підписів проти Сендака у кабінетах облдержадміністрації він сказав таке:
— З першого дня призначення на посаду я заявив: моя роль — консолідуюча, об’єднуюча. Я не маю ворогів. Голослівні заяви не мають підгрунтя. Керівники управлінь, заступники тісно працюють із депутатськими комісіями. Це показав приклад формування бюджету і плану соціально-економічного розвитку на 2004 рік.
Голова облдержадміністрації заявив на прес-конференції про свою готовність запрошувати до діалогу «за «круглим столом» і правих, і лівих, і центристів, «прислухатися і відповідно реагувати в межах чинного законодавства».
Однак поваги саме до чинного законодавства у регіоні бракує. Раз у раз протестні акції відбуваються у формах малоцивілізованих. Останнім часом це особливо відчувають залізничники, бо пікетувальники зупиняють рух поїздів із різних приводів. Двічі вони перекривали рух на станції «Дрогобич» через те, що працівникам ВАТ «Галол» не виплачують зарплату. Днями на знак протесту проти дій податківців було зупинено рух поїздів у Тернополі.
— Реагування центру, міністерств і відомств на такі форми «демократії» на забариться, — коментує начальник Львівської залізниці Богдан Піх. — На Галичину дивитимуться, як на провінцію, котра не здатна до діалогу, співпраці. Я вже не кажу про збитки, яких зазнає залізниця. А депутати обласної ради тим часом зайняті своїми розбірками.
Позачергова сесія обласної ради таки відбудеться. Опоненти готують списи...
Львів.