Ранкове засідання 5 березня
Відкриваючи засідання, Голова Верховної Ради Володимир Литвин привітав прекрасну половину нашої держави з Міжнародним жіночим днем — святом весни і кохання.
Після оголошення запитів народних депутатів до Прем’єр-міністра України, керівників міністерств та інших державних установ пролунали заяви парламентаріїв. У виступах багатьох народних депутатів, зокрема, були стурбованість і занепокоєння ситуацією зі свободою слова, спричиненою фактами тиску на деякі засоби масової інформації.
Після цього дві фракції — «Наша Україна» та БЮТ — зажадали або півгодинної перерви, або надати можливість виголосити заяву голові Комітету ВР з питань свободи слова та інформації. Сесія заслухала виступ народного депутата Миколи Томенка, який наполягав повторно проголосувати постанову Верховної Ради про накладання мораторію на всі види перевірок про діяльність ЗМІ до президентських виборів. А також заслухати віце-прем’єра Дмитра Табачника. Ці питання домовилися розглянути на черговому засіданні погоджувальної ради.
Після тривалих дискусій народні обранці проголосували за внесення до порядку денного та розгляд проекту змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» і законопроектів «Про вибори народних депутатів України». Водночас було прийнято рішення проголосувати законопроекти сьогодні. А тому сесія продовжила роботу пленарного засідання.