На відчайдушний експеримент пішли у Херсоні. На суму, що її заборгувало населення за тепло і електроенергію, місцеве підприємство «Теплокомуненерго» випустило облігації і обміняло їх у банках на «живі» гроші під гарантії міської влади.
Але для того, щоб банки наважилися на такий експеримент, у Херсоні добре помізкували і здійснили кардинальну реформу комунального господарства. Реструктуризації насамперед зазнали жеки. Замість них утворено товариства з обмеженою відповідальністю, яким надано право запроваджувати послуги на вибір мешканців на основі укладених угод. Перші кроки показали, що товариства можуть працювати без збитків. Щоправда, для цього довелося поміняти багато керівників.
Із активних і зацікавлених мешканців створено домові комітети, члени яких обходять квартири, роз’яснюють суть нововведення. Уклавши угоди на комунальні послуги, городяни несуть таку саму відповідальність за їхню оплату, як і товариства — за виконання.
Прибирають місто приватні підприємства також за угодами з міськвиконкомом. І щоб не втратити замовлення, стараються, бо мають з цього ще й вигоду: прихильність влади у наданні кредиту, придбанні прибиральної техніки тощо.
А тепер про облігації. Позичка під них становить 10 млн. грн., розподілених на 4 транші. Перший — у сумі 2,5 млн. грн. — уже працює. Гроші витрачають на купівлю газових лічильників та ремонт електромереж. За кошти наступного траншу заплановано купити і встановити газовий котел з коефіцієнтом корисної дії 90 відсотків.
Заступник голови Держкомунгоспу Олександр Білянський назвав херсонський експеримент «справжнім проривом для обласного міста», а його колега в Херсоні Альона Ротова каже:
— Нас били й сварили за ризик. За те, що під час реформування комунальні підприємства віддали у приватні руки. Було безліч перевірок. Нас чекала або кара, або нагорода. Тепер усі зрозуміли: реформи пішли на користь.
 
Херсон.