У серії «Бібліотечка Літературного музею Уласа Самчука в Рівному» побачила світ книжка В. Домонтовича «Аліна й Костомаров». Її автор був одним із соратників Самчука по Мистецькому українському руху (МУР).

У квітні 1948 року Мистецький український рух (об’єднання українських письменників в еміграції) попросив читачів назвати найкращих сучасних письменників. П’ятірка найпопулярніших була такою: Багряний, Самчук, Осьмачка, Косач та Домонтович.

А читачі радянської України про Домонтовича нічого не знали — аж до років незалежності. Тим часом Домонтович — зачинатель жанру українського інтелектуального роману та романізованої біографії. Хоча найзагадковіший роман — це життя його самого.

Письменник, літературний критик, мовознавець, етнограф, археолог Віктор Платонович Петров (псевдоніми Віктор Бер, В. Домонтович) народився 10 жовтня 1894-го у Катеринославі. Закінчив Холмську гімназію (1913), історико-філологічний факультет Київського університету (1918). З 1924 року — секретар Етнографічно-фольклорної комісії ВУАН, із 1928-го — науковий співробітник Науково-дослідної кафедри мовознавства. В 1930-му захистив дисертацію «Пантелеймон Куліш у п’ятдесяті роки. Життя. Ідеологія. Творчість», здобув ступінь доктора історії літератури.

Свого часу Віктор Петров був перекладачем у Червоній Армії. А ще згодом — співробітник... гітлерівського міністерства пропаганди. Після війни він залишився в Німеччині, активно брав участь у діяльності української еміграційної інтелігенції. Зокрема, був серед ініціаторів створення згаданої організації письменників-емігрантів Мистецький український рух, числився в списку редакторів літературного збірника МУРу...

І враз грім серед ясного неба: 18 квітня 1949 р. В. Домонтович, перебуваючи в таборі для переміщених осіб у Мюнхені, несподівано зникає. А згодом об’являється в... Москві. Працює там в Інституті історії матеріальної культури. Через шість років переводиться до Києва в Інститут археології. У 1965-му за невідомі нам заслуги (припускають — за службу в радянській розвідці) Віктора Петрова нагородили орденом Великої Вітчизняної війни І ступеня, а через чотири роки він помер. Залишив після себе блискучі дослідження та художні твори, серед яких і щойно перевидана белетризована біографія «Аліна й Костомаров».

Інна НАГОРНА, завідувачка літературного музею Уласа Самчука у Рівному.