Позавчора Глибоцький районний суд Чернівецької області виніс вирок стосовно громадянина Румунії С. Гіду, якого засуджено до п’яти років позбавлення волі з конфіскацією у доход держави предметів контрабанди і належного йому майна. Предметами контрабанди мешканця румунського села були не більше не менше, як два новенькі, лискучі джипи «Хаммер», котрі, за найнижчими оцінками, коштують мільйон гривень.
Де ж румунський селянин, якому тепер доведеться на п’ять років затриматися в Україні, розжився на розкішні джипи, що були вилучені митниками та СБУ і від 5 березня утримувалися на штрафмайданчику?
Ось як роз’яснив ситуацію прокурор Чернівецької області з питань нагляду за дотриманням законів СБУ, державною митною службою та прикордонниками Володимир Гудзь: «Громадянин Румунії С. Гіду минулого року познайомився з українцем Геннадієм П., який, перебуваючи у Румунії, заявив йому про свій намір ввезти в Україну два цивільних автомобілі «Хаммер» випуску 2002 року і запропонував посприяти йому в цьому за винагороду. Геннадій П. добре знав про порядок ввезення легковиків на територію України, як знав і те, що громадянин України не може ввезти їх без зобов’язання зворотного вивозу, отож без іноземця обійтися не міг. Сторони вдарили по руках і, переоформивши американські позашляховики на ім’я Гіду, вирушили на двох джипах до українського кордону. Техпаспорти та сертифікати вже було виписано на громадянина Румунії».
Українським митникам здалося дивним, що власником дорогих автомобілів є людина, котра на мільйон аж ніяк не виглядала. Почалися перевірки, до справи долучилися працівники СБУ. Невдовзі було встановлено, що сертифікати на автомобілі було видано не в тих організаціях чи установах, які мають право видавати документи на право переміщення автомобілів через кордон. Таким чином дії С. Гіду підпали під ч. 3 статті 358 Кримінального кодексу України (використання свідомо підроблених документів).
Також С. Гіду інкримінували скоєння злочину, передбаченого ч. 2 статті 201 КК України (контрабанда, вчинена у великих розмірах за попередньою змовою групи осіб). Отож суд конфіскував джипи і на п’ять років відрядив громадянина Румунії в українську колонію.
Проте, так би мовити, за кадром судової справи залишилися і український напарник Гіду, який вочевидь виконував чиєсь замовлення на дорогі автомобілі, а втрапивши в халепу, терміново відбув у невідомому напрямку, і відповідь на запитання: а кому, власне, призначалися рідкісні в Україні позашляховики? Можливо, відповідь на запитання буде отримано, коли в результаті післясудової процедури дорогі машини продаватимуть з аукціону — тоді стане зрозуміло, хто їх купив, коли і за скільки. Те, що на престижні чорні джипи хтось уже накинув оком, ясно як божий день. Конфіскація, як відомо, — один із популярних способів дешево розмитнити авто.
Тож дочекаймося закінчення історії з «Хаммерами», яку слідство до останнього тримало у режимі глибокої секретності.