Генічеський чи будь-який інший район Херсонщини — дароване Богом місце для ефективного бізнесу: рукою дістати до вільної зони «Сиваш», до Азовського та Чорного морів, через область пролягають транснаціональні магістралі. Підприємців середньої руки і з розмахом тягне сюди, як магнітом. А зернотрейдерів і поготів — прямісінько в Новоолексіївку, де розташувався одноіменний комбінат хлібопродуктів (КХП).

Для повноти уяви скажу: КХП — це довжелезна низка зерносховищ з розгалуженим мереживом під’їзних залізничних колій і ліній електропередач, з конвеєрними лініями, млином, складом пально-мастильних матеріалів, автопарком, сушильними камерами, технікою протипожежної безпеки. Здавалося б, усього і не порахувати, якби цим не переймалися з 1998 року, відколи активи КХП потрапили вперше у податкову заставу. А ще, якби через два роки вартість рухомого і нерухомого майна не перерахували ще раз.

Знадобилося, бо тоді ВАТ «Новоолексіївський КХП» виступило співзасновником закритого товариства «Азовець», майже повністю сформувавши його статутний фонд своїми основними фондами. Прагнули, мабуть, уникнути банкрутства, але ставили на слизьке. Адже Державна програма приватизації на 2000—2002 роки забороняла відчужувати майно (необоротні активи) господарського товариства та здійснювати операції з борговими вимогами та зобов’язаннями, якщо їхня балансова вартість перевищувала 14000 євро, або 10 відсотків підсумкового балансу товариства. У цьому разі явно перевищувала — йшлося про основні фонди вартістю більш як 3 мільйони гривень! Утім, не відкидаю думки, що чинна заборона не обходила тодішнє керівництво комбінату. Бо Господарський суд Херсонської області 27 лютого 2003 року, не помітивши колоди в оці, відшукав інші мотиви для визнання права власності на майно за ВАТ «Новоолексіївський КХП», яке вже було спірним. На нього претендувала в судах дніпропетровська компанія з геть не аграрною назвою «Надра». Чому так сталося?

Класична схема з сюрпризами

Щоб зрозуміти, чому навесні 2003-го перед КХП постав гордіїв вузол майнових проблем, треба повернутися у грудень 2002-го. Тоді ПП «Надра» підписує з ВАТ «Новоолексіївський КХП» безпрецедентну для неврожайного сезону угоду-доручення на постачання сільгосппродукції. Так, повірений в особі КХП мав у десятиденний термін з моменту одержання грошей на рахунок купувати сільгосппродукцію відповідно до заявок-замовлень, за що одержував 0,1 відсотка від її загальної вартості. У разі невиконання заявки повірений мав повернути довірителю (ПП «Надра») перераховані йому кошти упродовж трьох банківських днів після закінчення терміну виконання доручення. А ні — штраф у 250 відсотків від перерахованої йому суми, відшкодування збитків, з урахуванням упущеної вигоди, 10 відсотків пені за невиконання вищезазначеного. Прямо скажу, з такими умовами угоди можна підвести під банкрутство будь-кого. А тим паче ВАТ «Новоолексіївський КХП», яке вже перебувало в боргах по самісінькі вуха.

Сюрпризи почалися навесні, коли вже було зрозуміло, що країну не омине продовольча криза. Тоді функції санатора виконувала потужна компанія «Рамбурс» (акціонер ВАТ «Новоолексіївський КХП»), а сама санація відбувалася під орудою арбітражного керуючого Сергія Косенка. Тоді само на банківський рахунок КХП з Дніпропетровська «падають» 850 тисяч гривень на закупівлю сільгосппродукції. Але замість цього Сергій Косенко розраховується цими коштами з кредиторами. Справу про банкрутство закривають, але це тільки кульмінація. Господарський суд Дніпропетровської області видає наказ «визнати право власності за приватним підприємством «Надра»... на майно, розташоване за адресою: Херсонська область, Генічеський район, смт Новоолексіївка, вул. Петровського,105, яке було передано ПП «Надра» згідно з актом прийому-передачі від 14.03. 2003 р.» Отже, майно на суму невиконаних зобов’язань і штрафних санкцій (як і слід було очікувати, набігло 3 мільйони 570 тисяч гривень) вже стає спірним. І вже 14.03.2003 р. ВАТ «Новоолексіївський КХП» передає згідно з актом прийому-передачі у власність ПП «Надра» майно вартістю 1 мільйон 832 тисячі 630 гривень 25 копійок. І на часі кричати: «Роздягають! Рятуйте!»

ВАТ «Новоолексіївський КХП» апелює до закону у Вищому господарському суді України. Там вказують на очевидне. По-перше, укладаючи договір-доручення на постачання сільгосппродукції, «сторони залишили поза увагою низку законодавчих актів, які регламентують правове становище КХП і межі його повноважень на реалізацію здійснюваних правочинів». Простіше кажучи, посадові особи КХП не мали права вчиняти будь-які дії, спрямовані на відчуження майна, яке належить до основних фондів згідно із Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». А, по-друге, КХП фактично реалізував майно в рахунок погашення боргу всупереч Закону України «Про введення мораторію на примусову реалізацію майна».

Ще один пікантний сюрприз. Інтереси приватного підприємства «Надра» у Києві представляє людина, яка називає себе головою правління ВАТ «Новоолексіївський КХП» Сергєєвим. Слухаючи його в агентстві УНІАН, журналістів брав сумнів у тому, що він обізнаний зі специфікою роботи комбінату хлібопродуктів. І недарма: невдовзі повноваження пана Сергєєва не визнав Господарський суд Херсонської області. Проте саме Сергєєв підписав акт прийому-передачі майна КХП всупереч закону на користь ПП «Надра».

...А слідство триває

Зізнаюсь, про конфлікт інтересів, який спалахнув на хлібокомбінаті внаслідок розкручування класичної схеми банкрутства, я міг розповісти ще влітку. Утримався, бо, по-перше, присутність на хлібокомбінаті потужного акціонера в особі компанії «Рамбурс» давала змогу сподіватися, що сюрпризів більше не буде. А, по-друге, не сумнівався, що довго чекати рішення вищих судових інстанцій не доведеться. Так, зрештою, і сталося. 24 липня минулого року Вищий господарський суд скасував рішення Господарського суду Дніпропетровської області, прийняте на користь ПП «Надра». Спроба оскаржити дніпропетровцями цей вердикт ще вище була безрезультатна. Верховний Суд залишив у силі рішення Вищого господарського суду. Отже, переміг Закон, нехай торжествує Феміда?

Але сюрпризи ще не скінчилися. Під Новий рік керівників КХП поінформували раптом, що все нерухоме майно з 22 грудня 2003 року перебуває вже у власності ТОВ «Трейдімпекс», а право власності передано приватному підприємству з не менш загадковою назвою «Борисфен»(?!) І, мовляв, цей факт зафіксовано в Генічеському Бюро технічної інвентаризації без погодження з керівництвом КХП. Як стверджує адвокат міжнародної юридичної компанії «Александров і партнери» Руслана Музичко, БТІ з цього приводу розмовляти відмовляється, а «виселяти» законних власників з території КХП узялися вже правоохоронні органи. У скарзі на адресу редакції газети вона зазначає: «Спроби керівництва КХП та адвокатів, що надають правову допомогу, отримати інформацію в БТІ виявилися марними, оскільки далекоглядна прокуратура Генічеського району невідомо з яких причин реєстраційну справу з БТІ забрала, а слідчий Ліхтаренко В. В. та прокурор району на запити про надання інформації з реєстраційної справи у зв’язку з нагальною потребою відстоювати в судовому порядку права та законні інтереси КХП посилаються на таємницю якогось слідства. Не вдається щось певне з’ясувати і про нових претендентів на майно комбінату, які вимагають доступу до нього за підтримки людей в уніформі і народного депутата...».

Ось так, вищі судові інстанції виносять вердикти, які оскарженню не підлягають, а слідство триває...

Зрештою, якщо майно вже продано, то постає запитання: чому продавав той, кому воно не належало? І керівники КХП вже звернулися за відповіддю до вищих посадових осіб Генеральної прокуратури, МВС України і Служби безпеки. І не дивно, адже, як нас поінформували представники компанії «Рамбурс», нині з підприємства в інший регіон вивозять його продовольче зерно, завезене для запобігання продовольчої кризи в Херсонському регіоні.