— Мамо, тепер я знаю, звідки приходить Дід Мороз — з-під ялинки біля кінотеатру, — робить відкриття малюк, споглядаючи червонокожушний, білобородий «хоровод» крізь вікно херсонського тролейбуса. Тут, біля кінотеатру «Україна», під ялинкою бродять Діди Морози і Снігуроньки. Їх можна запросити додому, на роботу, в школу чи садок, але з більшою популярністю їх використовують як реквізит — кожен, хто приходить у ці дні до ялинки, прагне сфотографуватися.
Придивившись уважненько, можна помітити, що серед дідів є... бабці!
— А що, — пояснює «один», — ми з подругою пенсіонерки, раніше були активними артистами заводського драмгуртка, доводилося дітей вітати, ото руку й набили. А тепер ходимо по дитячих ранках, аж до Водохрещів запрошують, ось копійку до пенсії й заробляємо.
Дух сучасності торкнувся і цієї професії. Раніше Дід Мороз і Снігуронька їздили у срібних санях, котрі несла трійка рисаків, тепер під’їжджають до житлових під’їздів на легковиках, на зупинці сідають з мішком до маршрутки. А ось один, підібравши поли кожуха, спритно (молодий, видно) скочив до тролейбуса. Цікаво, а якого віку справжній Дід Мороз? Помолодшала спеціальність! І за похмурими бровами та густими бородами проглядаються юні очі. Не одразу, та все-таки знаходжу серед натовпу круг ялинки старигана — 31-й Новий рік дідморозить!
— Почав ще в армії, коли служив у розвідувальній роті. Не думав навіть, що все життя Новий рік з причіпною бородою зустрічатиму.
— А трапляються курйози в роботі?
— Одного разу фільм знімали про Новий рік. За сценарієм мав прилетіти до нас Санта-Клаус. Замовили ми літак у авіазагоні, приготувалися до зйомок в аеропорту. А там якийсь рейс затримувався. Пасажирів натовп зібрався, усі злі, втомилися чекати. Аж раптом сідає літак і з нього виходить дід Мороз з мішком. До Нового року — місяців зо два ще, ніхто й не згадує про нього. Треба було бачити обличчя пасажирів! Спочатку заніміли, затим — зареготали. Забули всі прикрощі.
У звичайному, неноворічному житті, мій співрозмовник працює режисером. Але роль Діда Мороза завжди залишає собі...
Херсон.