Директор харківської фабрики «Полюс», відомої марки солодкої продукції в регіоні, вважає, що вже сама назва підприємства багато до чого зобов’язує. Полюс земний завжди вабить.

Першим вдалим експериментом фабрики стало морозиво. Ця продукція із симпатичним моржем на етикетці зробила торгову марку «Полюс» упізнаваною, але стабільного прибутку не дала. Морозиво — продукт сезонний.

Тоді на «Полюсі» згадали про один із видів колись дуже популярних у країні ласощів — шоколадно-вафельних дольок. Закупили устаткування для виробництва вафель, а також спеціальну машину, що дає понад дві тонни шоколадної глазурі за добу. Одержані в результаті вафлі «Деліс» одразу прийшлися до смаку покупцям, і труднощів з їхньою реалізацією не було ні взимку, ні влітку.

Однак невдовзі почали виникати проблеми з устаткуванням: чи то постачальники підвели, чи посередники. Спочатку вийшла з ладу італійська лінія з виробництва морозива, кредит за яку підприємство ще не встигло повернути. А від вітчизняної техніки незабаром узагалі залишилися лише рами.

— І тоді у нас з’явилася ідея: а чи не спробувати самим виготовити необхідне обладнання? — каже генеральний директор фабрики «Полюс» Микола Капуста. — Ми створили своє конструкторське бюро, при сприянні облдержадміністрації купили на харківських підприємствах необхідні верстати. Щоправда, довелося «повозитися» з їхньою модернізацією, зате тепер ми самі можемо виготовляти випічні, фасувальні та нарізувальні машини для виробництва якісних вафель.

Аналогічне, «фірмове» австрійське устаткування для виробництва формових вафель коштує майже мільйон доларів — ціна позахмарна для більшості кондитерських підприємств СНД. Тому не дивно, що «Полюс» почав одержувати замовлення на таку техніку не тільки з різних міст України, а й з Росії, Узбекистану, інших держав.

Сьогодні асортимент техніки, що випускається, постійно розширюється. Вже створено дослідний зразок так званого кульового млина для шоколаду — досі таке обладнання вироблялося лише в далекому зарубіжжі. Відмінно зарекомендували себе й ударні млини, що виробляють протягом двох годин майже тонну продукції.

— Унікальність нашого виробництва в тому, — підкреслює керівник, — що ми маємо ідеальні можливості для обкатування устаткування у власних кондитерських цехах.

Харків.