15 грудня 2000 року зупинено третій енергоблок Чорнобильської АЕС. Отож вона припинила виробництво електроенергії. Згодом станцію вивели зі складу НАЕК «Енергоатом» і на її базі створили державне спеціалізоване підприємство. Його магістральне завдання — зняття станції з експлуатації. 
Нині на ДСП «Чорнобильська АЕС» здійснюється безпечна поточна експлуатація блоків, а також об’єкта «Укриття» і перетворення його на безпечну систему. Для здійснення цих завдань вже введено і споруджується низка необхідних об’єктів. Триває підготовка до спорудження «Укриття-2».
На це потрібні величезні кошти. Приміром, за уточненими оцінками, на найближчі вісім років на безпечну зупинку експлуатації блоків — майже 370 млн. доларів, на підтримку в безпечному стані «Укриття» — приблизно 60 млн., для поводження з відпрацьованим ядерним паливом і радіоактивними відходами — до 80 млн., на спорудження нового укриття — орієнтовно 768 млн. доларів США. Для реалізації програми соціального захисту мешканців Славутича — 350 млн. доларів. Чималі кошти потрібні тепер і для оплати за спожиту електроенергію, яку колись АЕС виробляла, а нинішнє підприємство лише споживає. У держави виникли великі борги перед «чорнобильцями».
На знімку: біля Київського міського меморіального комплексу жертвам трагедії провели мітинг інваліди-«чорнобильці» Подільського району столиці. Вони вимагали поліпшення свого соціального захисту. Резолюцію зачитує голова спілки