Вечірнє засідання 26 листопада
Упродовж останніх десяти років серед молоді — а це 11 мільйонів українців — підвищився рівень захворюваності. Число туберкульозників збільшилося з 4116 осіб у 1995 році до 8647 —у 2002-му. За експертними оцінками, в нашій країні налічується 330—410 тисяч ВІЛ-позитивних. Зареєстровано понад 90 тисяч наркоманів, з яких молодь віком до 28 років становить 80 відсотків, в тому числі 6 тисяч неповнолітніх. Кожна третя дитина народжується з відхиленнями у розвитку нервової системи. Кількість здорових призовників, придатних до військової служби, не перевищує 75 відсотків. Маємо 150 тисяч сиріт. Такі цифри оприлюднила на парламентських слуханнях «Формування здорового способу життя української молоді: стан, проблеми та перспективи» голова Державного комітету України у справах сім’ї та молоді Валентина Довженко. Найстрашніше, що точна кількість ВІЛ-інфікованих у країні невідома, а міжнародні експерти збільшують цю цифру в десять разів.
Ця сумна статистика, переконаний Перший заступник Голови ВР Адам Мартинюк, зумовлена поганою екологією та економічними негараздами перехідного періоду, а державні заходи найчастіше неадекватно розв’язують проблеми. Його підтримала і голова профільного комітету ВР Катерина Самойлик. Вона зазначила, що загальноприйняте у всьому світі поняття «здорова молодь — міцна держава» не має відповідного втілення в житті нашого суспільства і в діях влади.
А про яке патріотичне виховання може йтися, підкреслювали промовці, якщо кожен п’ятий вважає службу у Збройних Силах безглуздям, а кожен другий, опитаний Держкомстатом, мріє жити за кордоном? До того ж діти із малозабезпечених сімей не мають змоги отримати вищу освіту. Порушувалися проблеми і сільської молоді, яка найбільше не влаштована ні в соціальному, ні в економічному плані. А державні програми, спрямовані на її підтримку, фінансуються лише на 10 відсотків. І ситуація тут, як сказав народний депутат Олександр Борзих (Аграрна партія), майже безконтрольна.
Неодноразово промовці наголошували на тому, що сумнівні ідеали і байдуже ставлення до майбутнього формують засоби масової інформації, які романтизують шкідливі звички, популяризують культ влади і заробітку грошей у будь-який спосіб, активно пропагують цинізм і насильство. З року в рік неповнолітні дедалі частіше сідають на лаву підсудних...
Учасники парламентських слухань вбачають вихід у вдосконаленні нормативно-правової бази, у пропагуванні здорового способу життя, зокрема, планують утворити Український центр, який об’єднуватиме зусилля органів влади й громадських організацій та впроваджуватиме кращий вітчизняний і міжнародний досвід.