Під головуванням Геннадія Удовенка відбулося розширене засідання Комітету з прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин. Ішлося про застосування та виконання Закону України «Про біженців». Конкретний привід: лист, що надійшов на ім’я Володимира Литвина з українського представництва Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців (УВКБ).
У цьому листі Представництво УВКБ висловлює занепокоєння «негативним впливом» статті 9 згаданого закону на спроможність України захистити біженців. Ця стаття стосується часових обмежень на подання заяв про надання статусу біженця. Мовляв, трьом чвертям шукачів того статусу в Україні відмовили у прийнятті заяв. А це суперечить Конвенції ООН про статус біженців 1951 року. Тому Представництво УВКБ рекомендує Україні покращити закон про біженців.
На засідання комітету були запрошені представники Кабміну, адміністрації Президента, Держкомітету у справах національностей та міграції, МВС, МЗС, Державної прикордонної служби та СБУ.
Учасники засідання, зокрема, зауважили: коли Україна приймала закон про біженців, з боку УВКБ ООН жодних нарікань не було. Що ж змінилося? Можливо, тепер, коли Україна опинилася на кордоні ЄС, там хочуть, щоб усі мігранти осідали у нас і не турбували Європу? Але ми не такі багаті, щоб забезпечити притулком усіх. Крім того, чому Представництво УВКБ дозволяє собі ультимативний тон і туманні аргументи (три чверті відмов)? А реальні цифри такі: Україна надала статус біженців 5000 осіб, а, скажімо, Польща — 2000. Справді, Конвенція 1951 року вимагає «негайного» розгляду відповідних заяв. Але в будь-якій країні кожна заява вимагає часу на розгляд. В тім і проблема згаданих «часових обмежень». Принаймні, в Україні нікому ще не відмовлено в наданні статусу біженця без розгляду заяви.
Тож учасники засідання визнали неприйнятною позицію диктату з боку УВКБ, вирішили проаналізувати всі пропозиції за участю зацікавлених міністерств і відомств — і лиш потім змінювати чи не змінювати згаданий закон. Зрештою, якщо змінювати — то заради вдосконалення закону, а не тому, що хтось «попросить». На засіданні звучали також (зокрема, від народного депутата Рефата Чубарова) й застереження від інерційно-негативного чиновницького підходу до біженців в Україні.