Ранкове і денне засідання 6 листопада
Ранок у Верховній Раді розпочався, на жаль, за уже звичним сценарієм: ще до відкриття пленарного засідання депутати з опозиційних фракцій «Наша Україна», СПУ і БЮТ заблокували трибуну й президію. А місця для «оборони» керівництва парламенту зайняли «більшовики». Перед засіданням лідери фракцій ще раз збиралися на погоджувальну раду, і глава парламенту Володимир Литвин відкрив сесію лише о 10.15.
Оскільки до парламенту уже надійшло рішення Конституційного Суду щодо першого законопроекту про внесення змін до Основного Закону країни (в авторстві депутатів О. Мороза, Ю. Ключковського та ін.), а найближчим часом очікується висновок КС по другому законопроекту, Голова Верховної Ради запропонував наступного понеділка провести зустрічі лідерів депутатських фракцій і груп та обговорити, як далі працювати над політреформою.
Але найгостріше у парламенті стояло інше питання: як розблокувати роботу вищого законодавчого органу держави. Володимир Литвин поставив на голосування пропозиції, які було вироблено на погоджувальній раді перед початком пленарного засідання: наступного вівторка, 11 листопада, після дня уряду у Верховній Раді заслухати інформацію силовиків щодо подій минулого тижня у Донецьку, пов’язаних зі зривом з’їзду «Нашої України», після чого провести закрите засідання-збори депутатів Верховної Ради; створити тимчасову слідчу комісію ВР з вивчення конфлікту в шахтарській столиці. Однак за цю пропозицію проголосувало лише 219, а з другої спроби — 195 депутатів. Знову виникла патова ситуація. Володимир Литвин був змушений оголосити чергову перерву для міжфракційних консультацій.
Після перерви, яка затягнулася більш як на дві години, Володимир Литвин запропонував такий компроміс: для вивчення всіх обставин довкола подій у Донецьку створити робочу групу на базі трьох парламентських комітетів: правоохоронного, з боротьби з організованою злочинністю та з питань державного будівництва і самоврядування, яка визначить процедуру розгляду цього питання у ВР і опрацює проект відповідних рішень. Наступного вівторка заслухати у парламенті інформацію цієї робочої групи, а за результатами обговорення — створити тимчасову слідчу комісію ВР або прийняти відповідну парламентську постанову, провести закрите засідання парламенту щодо політичної ситуації у державі.
Однак представники опозиційних фракцій продовжували блокувати трибуну і вимагати негайного запрошення до парламенту силовиків.
Лідер соціалістів Олександр Мороз наголосив на тому, що всі міністри підзвітні перед Верховною Радою, а тому повинні прийти до сесійного залу на вимогу депутатів. Координатор парламентської більшості Степан Гавриш наголосив: більшість визначилася піти назустріч вимогам «Нашої України», але для негайного виклику силовиків до ВР немає підстав, оскільки це буде використано лише для чергового спалаху політичних емоцій. А тому доцільніше спочатку провести обговорення на базі робочої групи, на закритому засіданні, а вже тоді визначитися, чи запрошувати силовиків.
Головуючий Володимир Литвин знову поставив на голосування свою пропозицію, спрямовану на розблокування роботи парламенту, але вона набрала лише 96 голосів з фракції комуністів та частини більшовицьких фракцій. В. Литвин був змушений достроково закрити пленарне засідання.