Грип за його епідеміологічним охопленням можна вважати всенародною хворобою. Ця зима, на жаль, не буде винятком. Вірусологи прогнозують інтенсивний спалах захворювання, ініціатором якого стануть цього разу віруси типу А і В, а тріумфальний хід грипу, можливо, розпочнеться уже в другій половині листопада. Поодинокі спалахи захворюваності зафіксовано в Донецькій та Одеській областях.

В очікуванні цієї атаки лікарі не рекомендують покладатися на «а може». Найефективнішим способом запобігання хворобі залишається вакцинація. За даними медичної статистики, 90 відсоткам щеплених громадян удається уникнути лікарняного в період епідемії. На жаль, вітчизняна фармакологія не робить вакцин проти грипу. Для його профілактики використовують закордонні.

Всесвітня організація охорони здоров’я в цьому сезоні рекомендує вакцини на базі штампів вірусів грипу: Нова Коледонія\20\99\(HІNІ), А\Москва\10\99 або А\Панама\2007\99(H3N2), У\Гонконг\330\01 або Гонконг\1434\02.

Щеплення роблять у спеціальних маніпуляційних кабінетах. При цьому їх «убивча сила» стосовно вірусу виявляється не моментально після уколу. В дорослої людини захисні антитіла формуються через два тижні, а в дітей — через місяць після вакцинації. І ще. Спровокований щепленням імунітет діє протягом півроку. Лікарі рекомендують внутрім’язову профілактику грипу проводити щорічно, особливо людям із так званої групи ризику: пенсіонерам, особам з хронічними захворюваннями і т. д. Бо наслідки від захворювання на грип для них можуть бути найтрагічніші. У США, наприклад, щорічно внаслідок епідемії грипу помирають 40—60 тисяч осіб. У нашій країні, схоже, ця статистика засекречена на рівні Мінохорони здоров’я. У вітчизняних епідеміологічних бюлетенях кількість летальних випадків обчислюється десятками. При цьому до «чорного списку» грипу не потрапляють смерті за хронічними захворюваннями (серця, нирок, легень і т. д.), які спровокувала чи збільшила епідемія.

На жаль, у контексті відсутності на практиці безплатної медичної допомоги (крім швидкої) у нас немає і безплатної профілактики захворюваності. Вакцинація грипу зазвичай проводиться за гроші населення. Однак не всі громадяни можуть витратити на щеплення від 45 і більше гривень. Тому залишається протистояти майбутній атаці гонконгівського вірусу народними засобами — їсти побільше цибулі і часнику, не хвилюватися, робити зарядку і дотримуватися режиму дня.

Ну, а якщо ви все-таки не вбереглися і грип атакував вас високою температурою, не збивайте її. Це природна захисна реакція вашого організму проти вірусу. Не заважайте йому. При підвищеній температурі активізуються біохімічні й імунологічні реакції, підвищується синтез інтерферону — антивірусного білка, рухливість лімфоцитів, що прискорює процес ідентифікації і знищення вірусної інфекції.

Лікарі застерігають, що штучна боротьба з температурою нижче 39 градусів може спричинити різні ускладнення — пневмонію, бронхіт, плеврит і навіть менінгіт.

На ранній стадії хвороби не слід уживати ліки «швидкої допомоги» на зразок флюколда. Вони ліквідують симптоми (знижують температуру, знеболюють), але при цьому не борються із самим вірусом, що згодом може спричинити ускладнення.

Р.S. Міністр охорони здоров’я України Андрій Підаєв заявив, що уряд розглядає можливість виділення коштів для проведення масової вакцинації проти грипу. Чи не запізно?