Риба в усіх країнах вважається цінним харчовим природним продуктом. Не виняток і Україна, проте в раціоні нашого громадянина вона становить лише незначну частку. Нині через окупацію Криму країна позбулася чималої частину рибних запасів, що аж ніяк не може покращити рибне меню. Тож тепер як ніколи нагальним є збереження і раціональне використання та розвиток рибного господарства, вважає начальник Азовського басейнового управлення охорони, використання й відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства Держрибагентства України (Азоврибо-охорона) Сергій Чіх (на знімку).

— Від Азоврибоохорони нині відкололося одне з чотирьох територіальних відділень — Кримське. А з ним «відійшло» і рухоме та нерухоме майно, яке перебувало там на зберіганні. До того ж на території Криму залишився сектор інформаційно-аналітичного стану промислу, і тепер він уже не надає оперативної інформації стосовно вилову. І це не кажучи вже про головне — про рибні запаси. Із втратою Криму ми позбулися значних рибних ресурсів, адже переважна частина вилову зосереджена біля півострова, — констатує не без суму Сергій Чіх. — Проте ми добре розуміємо, що рибне господарство має стратегічне значення для забезпечення продовольчої безпеки України, зміцнення її позицій на міжнародній арені, а тому намагаємося робити все можливе, щоб рибні запаси не міліли.

Для цього, як вважають у Азоврибоохороні, необхідно разом із розв’язанням найважливішого завдання — відтворення водних біоресурсів, щільно займатися й проблемою їх охорони та раціонального використання.

Тож працівники Азовського басейнового управління задля збереження рибних ресурсів намагаються діяти в комплексі. Зокрема, це контроль за веденням промислового лову та використанням і відтворенням водних біоресурсів, виявлення випадків браконьєрства та регулювання рибальства.

Так, за 2013 рік Азоврибоохорона викрила 7521 порушення, серед яких порушень правил рибальства було 3476 та 935 грубих порушень правил рибальства. 

Вилучено 116 884 кілограми риби, а також 13971 заборонене знаряддя лову. Сума збитків, завданих рибному господарству України, становила 5870601 гривню. Найрезонанснішою справою 2014 року стало виявлене порушення незаконного лову в Керченській протоці. Інспекторами Азоврибоохорони спільно із співробітниками ДПС і МВС було затримано два судна, які займалися незаконним ловом риби забороненими знаряддями лову.

Сума збитків, що їх було завдано рибному господарству України по двох порушеннях, сягнула 4975560,92 гривні. У порушників було виявлено та вилучено 4582 кілограми риби та 23 заборонені знаряддя лову.

Однак слід визнати, кажуть рибінспектори, що слабка матеріальна база не завжди дає змогу їм поставити надійний заслін нищенню дарів моря. А так ніколи не добитися зниження собівартості продукції, адже розвиток промислового лову в сучасних економічних та екологічних умовах має відбуватися за рахунок раціонального вилучення та ефективного використання сировинних ресурсів, а не за рахунок збільшення потужностей видобування.

Також нагальним є розвиток матеріально-технічної бази користувачів. На сьогодні вони випускають порівняно обмежений асортимент рибної продукції, а низький рівень переробки виловів пов’язаний із фізичним і моральним старінням суден. І в найближчі роки завдання проведення вилову і підвищення конкурентоспроможності продукції вирішуватимуть здебільшого за рахунок більш повного використання суднами експлуатаційного часу і максимальної економії витрат.

За 2013 рік загальний вилов риби в Азовському морі становив 32 тисячі 764 тонни. У тому числі хамси азовської виловлено 10 тисяч 542 тонни, тюльки — 8 тисяч 236 тонн. Вилов бичка становив 13 тисяч 101 тонну. Вилов інших видів риб — 885 тонн. Загальний вилов 2013 року є найбільшим за останніх 7 років.

Отже, державний контроль за веденням промислу, забезпечення органів рибоохорони сучасною технікою та заміна користувачами старих, неефективних суден для зменшення питомої витрати енергетичних, матеріальних і трудових ресурсів позначаться на розвиткові рибного господарства і значно покращать рибне меню наших громадян.

ДО РЕЧІ

Загальний вилов риби поточного року становить 2438,886 тонни, а за той самий період торік — 3935,031 тонни. Тобто освоєння порівняно з минулим роком досягло лише 62 відсотків.