У Вінницькій області пройшли слухання про стан боротьби зі злочинністю
Для депутатських слухань, проведених у Вінниці з ініціативи обласної ради, неспроста обрали тему боротьби із злочинністю. У ще донедавна «тихій» області протягом останнього часу скоєно низку резонансних злочинів. Найбільш зухвалими серед них є терористичні акти у маршрутках, під час яких загинули люди, вбивство у центрі міста одного з підприємців, депутата міськради, а трохи раніше — напад на тодішнього міського голову обласного центру... Спіймати злочинців правоохоронцям не вдалося донині.
Тому недавню «чистку» кадрів у обласному міліцейському управлінні пов’язано з недоліками у роботі: крім начальника УМВС, свої крісла залишили кілька керівників і заступників підрозділів цього відомства. Наведені під час депутатських слухань цифри особливо вражають. Так, кожний другий злочин загальнокримінального спрямування належить до тяжкого або особливо тяжкого (статистика за 9 місяців ц. р.). Стало більше злочинних проявів у сфері економіки. Значно почастішали крадіжки державного і колективного майна. Так само, як і особистого майна громадян. Злочинці частіше почали вдаватися до розбійницьких нападів: цей показник також має тенденцію до зростання. На 51,9 відсотка зросла кількість злочинів, скоєних на вулицях міст і сіл. Хоч як гірко констатувати, об’єктами нападу дедалі частіше стають помешкання старих немічних людей.
Крім констатації недоліків, депутати під час слухань внесли низку конкретних пропозицій з приводу того, як протидіяти злочинцям. Про це розповідає голова Вінницької обласної ради Юрій ІВАНОВ:
— Передусім хочу зазначити, що депутатські слухання проводились у режимі селекторного зв’язку, — каже співрозмовник. — У такий спосіб до обговорення надзвичайно болючої для нас проблеми залучили широке коло учасників. У районних студіях були присутні депутати районних і обласної рад, керівники районів, територіальних громад. У Вінниці депутатський корпус доповнили начальники управлінь і відомств, причетні до розв’язання обговорюваної проблеми, а також правоохоронці.
У першому пункті прийнятого нами документа —рекомендації депутатських слухань — ми запропонували фінансово забезпечити виконання затвердженої сесією облради обласної комплексної програми профілактики злочинності. Під час формування бюджету на наступний рік відстоюватимемо надання необхідних коштів. До того ж навіть у більшій сумі, ніж передбачалося під час прийняття програми. Річ у тім, що тепер вивчаємо питання про створення муніципальної міліції. До слова, у нас не вистачає дільничних інспекторів міліції. Для збільшення їх кількості, потрібні кошти.
Учасники слухань запропонували облраді порушити клопотання перед Верховною Радою і Кабміном збільшити для цього фінансування з Держбюджету на наступний рік. А ось на утримання громадських пунктів охорони порядку, які відновлюють в області, слід передбачити кошти у місцевих бюджетах. Органи державної виконавчої влади на місцях та самоврядування мають підставити плече у створенні належної матеріально-технічної бази районних відділів міліції.
Додаткові кошти потрібні також для розширення мережі закладів, де лікуватимуть хронічних алкоголіків та наркоманів. Плануємо збільшити кількість місць для цієї категорії хворих в обласному наркологічному диспансері. Ситуація вимагає цього. Справа зайшла, як кажуть, так далеко, що змушені взятися за створення громадських клубів підтримки громадян, які добровільно намагаються позбутися  наркотичної та алкогольної залежності.
Ще одна пропозиція, внесена і підтримана під час депутатських слухань, стосується корупційної діяльності окремих посадовців. Ми запропонували запровадити практику звітів місцевих органів виконавчої влади у частині обов’язкового реагування на кожний факт порушення державним службовцем вимог законодавства...
 
Вінницька область.