Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов провів у Харкові оперативна нараду, основна тема якої — ситуація в регіоні, пов’язана насамперед із криміногенною обстановкою в обласному центрі. У нараді взяли участь міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, керівництво обласних підрозділів МВС, СБУ, прокуратури та Національної гвардії України. Секретар РНБО заявив, що на базі Харкова починає відпрацьовуватися схема проведення антитерористичних операцій, пов’язаних з недопущенням проявів сепаратизму та будь-яких спроб дестабілізувати ситуацію.

О. Турчинов також підтвердив інформацію, що в Харкові було затримано три учасники проросійської організації «Ісход». Цією справою займаються співробітники МВС і СБУ. Крім того, секретар РНБО висловив сподівання, що харків’яни повідомлятимуть МВС і СБУ будь-яку інформацію про підозрілих осіб, і запевнив, що такі відомості ретельно перевірятимуться.

Нагадаю, біля Московського районного суду міста Харкова ввечері 19 січня стався вибух, у результаті якого постраждало більше десяти людей. Правоохоронці кваліфікували подію як терористичний акт. Пізніше стало відомо, що затримані троє активістів організації «Ісход», зокрема і їхній лідер Олег Новиков.

«Діяльність так званої громадської організації «Ісход» припинено. Громадський рух гучно заявив про себе в мережі Інтернет місяць тому. З першого дня існування його учасники не приховували свої відверті наміри займатися підривною діяльністю в мирному харківському регіоні», — йдеться в повідомленні міліції.

До слова, організація ніколи не приховувала своє місцезнаходження.

Лідерові проросійської організації буде оголошено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну або скинення конституційного ладу або захоплення державної влади) і 436 (пропаганда війни), повідомив начальник управління СБУ в Харківській області Олександр Пивовар.