Заява парламентської фракції Соціалістичної партії України у зв’язку з загрозливим зростанням рівня наркоманії в країні
Безупинне зростання рівня наркоманії на всій території України набуло сьогодні рис національної катастрофи. Глобальність проблеми підтверджується фактичним її виходом з-під контролю держави. Кількість офіційно зафіксованих наркоманів в Україні перевищує двохсоттисячний рубіж. А за оцінками міжнародних експертів, реальна кількість наркозалежних у нашій країні перевищує 2 млн. осіб.
Дійшло до того, що батьки бояться випускати дітей на вулицю, бо впливові наркотиків найбільше піддаються саме підлітки, а вулиця стала головним осередком наркоторгівлі.
Найбільш гостро проблема стоїть в Одеській, Київській, Харківській областях. Тут лише за офіційними даними на 10 тисяч жителів припадає 29, 12 і 10 наркоманів відповідно. Найбільшого розмаху лихо набуло в Запорізькій області, де з 10 тис. жителів 34 особи зазнають впливу наркотиків.
Причина такого «лідерства» запоріжців стала предметом розслідування, ініційованого Соціалістичною партією України. Соціалістам удалося виявити коріння причин процвітання наркоторгівлі в Запоріжжі. В результаті їхніх зусиль встановлено, що організацією розповсюдження наркотиків у Запорізькій області займалися працівники обласного УМВС. Безпрецедентні факти про «наркомафію в погонах» публікувалися на сторінках газети СПУ «Товариш». Проте заклик соціалістів до керівництва МВС розібратися в ситуації, що склалася, та покласти край злочинам не було почуто. Навпаки, на наших представників у Запоріжжі чинився тиск з боку правоохоронних органів, що викликає підозру про наявність у злочинців покровителів у столиці. Все ж завдяки співробітникам СБУ 13 вересня ц. р. злочинців було заарештовано.
Справа запорізької «наркомафії в погонах» є ще одним свідченням того, що нинішня влада, наскрізь криміналізована, зайнята політичними розборками та переслідуванням опозиції, не хоче, та й не може боротися з проблемою наркоманії. Враховуючи ситуацію з поширенням наркоманії, що склалася в Україні, фракція Соціалістичної партії України вимагає:
від Кабінету Міністрів України:
— звіту про хід виконання «Програми реалізації державної політики в сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних речовин на 2003-2010 рр.»;
— створення на місцях комітетів зі сприяння боротьбі з наркоманією;
від Міністерства внутрішніх справ України, Генеральної прокуратури, Служби безпеки України:
— вжиття вичерпних заходів для розслідування справи «запорізької наркомафії в погонах» та покарання причетних до неї осіб;
— про вжиті невідкладні заходи регулярно інформувати Верховну Раду та громадськість України;
від Верховної Ради України:
— збільшення в державному бюджеті України на 2004 рік витрат на боротьбу з наркоманією в державі.
Фракція привертає увагу всього українського суспільства до того, що тільки спільними зусиллями демократичних сил, некорумпованої частини органів правопорядку, при небайдужості всього громадянства можна запобігти поширенню цього зла.