У селі Вербляни, що сусідить з Яворівським полігоном, триває епідемія. Від хронічних бронхітів і тонзилітів страждають здебільшого діти. А дорослі намагаються зрозуміти, що стало причиною масового захворювання дихальних шляхів у жителів села.

Головна версія — військові навчання, що проходили на полігоні із застосуванням бронетанкової техніки. Однак представники Західного оперативного командування спростовують зв’язок між навчаннями і епідемією. Хоча деякі вербляни нібито спостерігали над полігоном після чергових стрільб якийсь «гриб»... Медики не виключають, що збудником захворювання міг стати вірус грипу типу А.

— Якщо взяти до уваги клінічні вияви захворювань, то ці симптоми можуть бути спричинені і природними явищами, що спровокували відповідну реакцію органів дихання, —припускає заступник Міністра охорони здоров’я України Володимир Загородній.

Він сумнівається, що епідемія спричинена діями військових. За словами Володимира Загороднього, якби навчання справді спровокували масове захворювання мирних жителів, то військові теж заразилися б. Але, за його даними, серед людей у погонах таких, що занедужали, немає.

Нині у районі епідемії працює кілька комісій, у тому числі комісія, очолювана начальником управління профілактики інфекційних захворювань Міністерства охорони здоров’я України Людмилою Мухарською. А поки, як стверджують у медичному міністерстві, ситуація перебуває під контролем, естафету захворювання перехопило сусіднє з Верблянами село Коти.