Вечірнє засідання 11 вересня

На пропозицію фракції «Наша Україна» народні депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять американців, котрі загинули два роки тому під час нападу терористів на Всесвітній торговельний центр у Нью-Йорку.
Після голосування постанов про обрання та звільнення суддів, зокрема, й за подання Генеральної прокуратури України про одержання згоди на зупинення повноважень судді місцевого суду Запорізького району Запорізької області Ольги Євсєєвої, депутати схвалили кілька законів із пропозиціями Президента. У новій редакції, частково врахувавши пропозиції глави держави, прийнято закон про третейські суди (арбітраж). З нього, зокрема, виключено норму, за якою третейському суду передавався розгляд трудових спорів. Верховна Рада врахувала і пропозиції глави держави до закону про наукову та науково-технічну діяльність, прийнявши його в новій редакції. Із закону виключено положення, за яким з 1 січня 2007 року пенсії науковцям мали призначати лише за наявності в них наукового ступеня. А перелік посад наукових працівників наукових установ та організацій дозволено встановлювати Кабінету Міністрів.
Депутати також погодилися з пропозиціями Леоніда Кучми до Закону «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Згідно зі схваленою новою редакцією закону, до регуляторних органів віднесено Президента України, Верховну Раду, Кабінет Міністрів, Нацбанк, Нацраду з питань телебачення і радіомовлення, інші державні органи та центральні органи виконавчої влади. Депутати врахували пропозицію глави держави, за якою Президент має право приймати рішення про зупинення дії регуляторного акта та визнання його неконституційним.
У новій редакції з пропозиціями Президента прийнято і зміни до деяких законодавчих актів України з питань професійно-технічної освіти. Ними, зокрема, встановлено, що безоплатна професійно-технічна освіта на конкурсній основі у межах державного замовлення здобувається лише у державних і комунальних вищих професійно-технічних училищах та центрах професійної освіти. На пропозицію глави держави із закону виключено норму, яка передбачала для ПТУ деякі податкові пільги.
У першому читанні прийнято закон про молоко та молочні продукти. Цей документ передбачає, що атестація діяльності з виробництва та переробки молока проводитиметься раз на п’ять років.
Водночас депутати не погодилися з пропозицією свого колеги — члена фракції Компартії Адама Мартинюка —проводити голосування не раз на тиждень, у четвер, а щодня, після кожного розглянутого законопроекту. Проект передбачав внести зміни до Регламенту Верховної Ради.
Не пройшов і жоден варіант парламентської постанови стосовно діяльності уряду під час проведення цьогорічних весняно-польових робіт, збирання врожаю. В одному з варіантів запропоновано визнати роботу уряду в цій сфері недостатньою, в іншому — незадовільною, але жоден варіант не здобув підтримки. Тож профільному аграрному комітету доручено до наступного голосування розробити узгоджений проект постанови.