Заява фракції «Наша Україна» у Верховній Раді України

Надзвичайна ситуація в Суходольську, де менш ніж за місяць з діагнозом «вірусний гепатит «А» було госпіталізовано 637 осіб, 193 з яких — діти, є наочною демонстрацією безвідповідального, байдужого, злочинного ставлення владних структур до співвітчизників. Це найбільший за всю історію України спалах надзвичайно небезпечної хвороби. Спричинивши критичну ситуацію, влада виявила нездатність задовольнити елементарні побутові потреби громадян, декларовані статтями 49 і 50 Конституції України. Влада неспроможна забезпечити санітарно-епідеміологічне благополуччя та безпечне для життя і здоров’я довкілля, не реагує на грубі порушення законодавства в галузі охорони здоров’я, екології, містобудування, не забезпечує дотримання законодавства про питну воду і питне водопостачання.
Проблема забезпечення населення України доброякісною питною водою є однією з найболючіших. Критичні ситуації з водопостачанням дедалі частіше повторюються в різних містах держави, серед яких — Кіровоград, Черкаси, Кривий Ріг, Кременчук, Канів тощо. В умовах дефіциту питної води живуть мешканці Севастополя, Львова, Одеси, Херсона, Криму, південних районів Донбасу. Лише випадковість рятує населення цих міст від повторення долі Суходольська.
Міністерство охорони здоров’я розробило Державні санітарні правила і норми для питної води. Але ці вимоги не виконують. У відповідь на висновки медиків, зроблені в тих регіонах, де раніше було зафіксовано спалахи кишкових інфекцій, майже нічого не зроблено. Тож виникає запитання: «Хто винен у трагедії Суходольська — Міністерство охорони здоров’я, доведені до зубожіння медики, яких звинувачують у корупції, чи корумпована влада, яка невідомо куди поділа більш як 2 млн. грн., виділених для облаштування каналізації та водопостачання у цьому місті?»
Суходольськ може стати прецедентом відповідальності виконавчої влади за скоєний злочин. Більшість потерпілих від цієї трагедії не скоро відновлять здоров’я, а дехто — вже ніколи. Усі мешканці Суходольська, які постраждали внаслідок вживання води, забрудненої вірусами гепатиту «А», можуть через суд вимагати виплати компенсації за шкоду, заподіяну їх здоров’ю. Але втрачене здоров’я не повернеш ні за які гроші.
Верховна Рада України повинна стати на бік потерпілих. Щоб не допустити повторення трагедії Суходольська, народним депутатам слід невідкладно зайнятися вирішенням величезної кількості нагальних соціальних проблем, а не ламати списи, перекроюючи Конституцію.
Віктор ЮЩЕНКО, голова фракції.