Поблизу острова Хортиця у глибинах Славутича лежать рештки Дніпровської веслової флотилії. Серед них —судно типу бригантина, що потонуло 1739 року. Кілька років тому його знайшли після сильної повені, коли за якісь чотири години було фактично змито частину берега Хортиці довжиною майже 100 і шириною 25—30 метрів. Саме ця повінь дуже оголила і пошкодила корпус бригантини.

За словами керівника постійно діючої експедиції підводних археологічних робіт Валерія Нефедова, на сьогодні судно ще збереглося на 50—60 відсотків. До речі, в такому самому стані була піднята 1999 року козацька чайка. Проте бригантина поки що не стала музейною гордістю національного масштабу. Фінансування проекту, попри актуальність урятування унікальної пам’ятки, припинено.

Нещодавно в Запоріжжі побував музикант і телеведучий Андрій Макаревич разом із співробітниками телекомпанії «Смак». Як відомо, Андрій давно захоплюється підводним плаванням. Півроку тому на першому каналі російського ТБ з’явилася телеперадача «Підводний світ Андрія Макаревича».

— Мені відомо, що Дніпро зберігає човни петровських часів, — сказав Андрій на прес-конференції, розповідаючи про історію та сьогодення телепроекту. —І дуже хотілося привернути увагу до врятування цієї спадщини, присвятити такій темі одну з програм. Коли я приїхав до Запоріжжя і побачив усе на власні очі, то зрозумів, що це робити  слід терміново, бо через півтора року рятувати вже не буде чого. Ще одна така весняна повінь – і невідомо, що залишиться від археологічних знахідок під водою поблизу Хортиці. Тому народилася ідея не просто зробити передачу, а спробувати в рік, який оголошено Роком Росії в Україні, спільними зусиллями підняти бригантину з дна Дніпра і реставрувати її.

Запоріжжя.