Денне засідання 4 липня
Нині в Україні залишилося близько 100 політичних партій. Утім, існування тих, які створювали напередодні парламентських виборів за рахунок «тіньового» капіталу олігархів, щоб розпорошити голоси виборців, становить неабияку небезпеку для демократії. Саме про це йшлося під час розгляду низки законопроектів, що регламентують діяльність політичних партій.
Зміни до деяких законодавчих актів України, за словами Міністра юстиції Олександра Лавриновича, доповнюють Цивільний процесуальний кодекс України. Згідно із законопроектом Міністерство юстиції та Генеральна прокуратура уповноважені звернутися до Верховного Суду з поданням про заборону діяльності політичної партії у випадку невиконання нею вимог законодавства. Проте саме деякі «нюанси» цього положення, на переконання Юрія Кармазіна («Наша Україна»), можуть звести нанівець демократію в Україні.
Іншими змінами до закону «Про політичні партії» первинні партійні організації, які утворюють в селах та селищах, зможуть легалізувати свою діяльність шляхом письмового повідомлення про утворення до місцевого управління юстиції. Крім того, пропонується заборонити працівникам Державної податкової адміністрації членство в партіях. Закон підтримав і Комітет з питань правової політики, думку якого оприлюднив Олександр Мороз.
Зміни до деяких законодавчих актів України дадуть можливість встановити щорічний обсяг фінансування державою статутної діяльності партії в розмірі 0,01 мінімальної заробітної плати, помноженому на кількість громадян, включених до списку виборців на останніх виборах народних депутатів. Але партію фінансуватимуть лише у разі, коли на останніх виборах вона здолала тривідсотковий виборчий бар’єр. А відшкодування витрат на фінансування виборчої кампанії відбуватиметься, якщо партія на виборах подалає чотиривідсотковий бар’єр. За словами доповідача Ігоря Гриніва («Наша Україна»), державне фінансування звільнить партії від тиску фінансів олігархічного походження. На доцільності прийняття законопроекту акцентували увагу Міністр юстиції Олександр Лавринович та Голова ВР Володимир Литвин, який наголосив на необхідності посилення ролі політичних партій. Окрім того, це дасть змогу відшкодувати кошти парламенту, витрачені на фінансування апарату, який обслуговує фракції і депутатські групи.