Співвітчизники!
Сьогодні ми всі стоїмо перед епохальним вибором. Непростим і складним вибором свого майбутнього. Народні депутати, уповноважені представляти інтереси народу, повинні визначитися щодо того, яким буде завтрашній день України. Або ми будемо жити в правовій державі, матимемо розвинене громадянське суспільство, або наші діти дізнаються про диктатуру не з підручників історії, а зі свого життєвого досвіду.
Багато хто на сьогодні ще продовжує перебувати у полоні ілюзій і стереотипів. Хтось думає, що режим насправді хоче демократизації держави, створення балансу повноважень і відповідальності гілок влади. Ні! Режим прагне самозбереження, а олігархічні клани — гарантованого збагачення. Заради цього вони задумали так звану «конституційну реформу». Насправді — це наживка, на яку збираються зловити демократичні сили, тих, хто насправді хоче докорінних змін.
Коли ми, представники блоку «Наша Україна», прийшли до Верховної Ради України, одразу запропонували всім політичним силам укласти Договір про спільні дії, в якому було закладено реальні механізми демократизації життя держави та суспільства та здійснення ефективних перетворень у соціально-економічній сфері. Відповідь не забарилася — ми одержали серію телезвернень, в яких влада намагалася перекрутити наші ідеї для своїх потреб. А коли стало зрозуміло, що «одобрямсів» не буде — український народ став свідком неприхованого бажання позбавлених довіри політиків за будь-яку ціну утриматися при владі. Режим витер ноги об Конституцію, якою пишається український народ, яку визнає світ. Водночас парламент втягнули у гру, зміст і правила якої незрозумілі людям на тлі реальних продовольчих проблем.
Ми переконані, що сьогодні головна проблема України — не зміна Конституції, а її дотримання і виконання всіма посадовими особами, починаючи з Президента.
Тому ми не будемо підтримувати нинішні зміни до Конституції, бо розуміємо, що вони і сам процес їх внесення будуть використані режимом для продовження своїх повноважень, для остаточного придушення демократії.
Ми свідомі своєї позиції. Ми були і залишаємося політичною силою, що поставила собі за мету здійснити справжні демократичні політичні зміни в Україні заради блага кожного українця та майбутнього держави. Сьогодні ми пропонуємо суспільству, політичним силам, представленим у Верховній Раді й поза нею, ефективну модель демократичних перетворень в усіх сферах суспільного життя:
- прийняття закону про вибори до Верховної Ради України на пропорційній (за партійними списками) основі;
- недоторканність термінів проведення парламентських і президентських виборів;
- розведення у часі виборів до парламенту та органів місцевого самоврядування;
- забезпечення чесних і прозорих виборів Президента України;
- початок масштабної політичної, економічної, соціальної та адміністративної реформ;
- обрання нового складу Верховної Ради України на пропорційній основі;
- завершення процесу реформування і вихід України на європейські стандарти демократії та якості життя.
Ми звертаємося до українського народу, до парламентських і позапарламентських політичних сил: не дайте втягнути себе у махінації режиму навколо конституційних змін! Пам’ятайте, що політичні, соціальні та економічні перетворення можуть бути здійснені лише по-справжньому демократичною владою, що має підтримку суспільства. Тирани ще ніколи не дарували свободи.
Віктор ЮЩЕНКО,голова фракції «Наша Україна»у Верховній Раді України.