Категоричне повідомлення ВАТ «А. Е. С. Київобленерго», що надійшло до редакції, насторожило. За непогашення боргу за електроенергію компанія 1 липня відключила від енергопостачання очисні споруди міста Василькова (Київська область). Неважко уявити, до чого це може призвести у спекотну літню пору! Компанія пояснює: несплата за спожиту електроенергію — справа не нова, про це йде мова вже півроку.
Борги боргами, але чи не призвело б це до лиха, як у Суходольську Луганської області? А там, як уже не раз повідомлялося в нашій газеті, через прориви застарілої каналізаційної системи та систем водозабезпечення, а отже, через вживання неякісної води сталося масове захворювання людей вірусним гепатитом «А». Телефоную до Васильківського міськвиконкому. Керуючий справами Анатолій Боровик підтверджує:
— Так, і в нас могло трапитися подібне, бо довелося б відключати й водопостачання міста. Очисні споруди були власністю підприємства, якого вже немає. Крім того, до 35 відсотків стоків надходить до нас із Києва. Тож заборгованість виникла через невирішення низки проблемних питань. Першого липня делегація міста побувала в «Київобленерго». Домовились про реструктуризацію боргу. Очисні споруди працюють. Дякуємо редакції вашої газети за увагу до нашої проблеми.
Представниця обласної енергокомпанії Олена Копанець уточнює:
— Досягнуто усної домовленості, жодного офіційного документа не підписано. Компанія розуміє ситуацію, яка могла б скластися. Але ми керуємося відповідними постановами Кабінету Міністрів, які дозволяють відключати електропостачання будь-яких об’єктів, незалежно від форм власності, за порушення строків і періодичності сплати за електроенергію. Про можливе відключення ми не раз попереджали васильківське керівництво, обласне управління екології та природних ресурсів, регіональну екологічну інспекцію, міжрайонну прокуратуру.
Що компанія не одразу відключила очисні споруди, а попереджала, — це добре. Але ні міськвиконком, ні перелічені організації й установи не мають грошей сплатити борг. І без допомоги обласної адміністрації тут вочевидь не обійтися. Люди не повинні постраждати!
А керівництво ВАТ «А. Е. С. Київобленерго», безперечно, заслуговує на вдячність за розуміння ситуації. Та й і їхнє терпіння не безкінечне...