Ранкове й денне засідання 3 липня
 
Учора роботу парламенту було знову заблоковано, одна за одною перерви для політичних міжфракційних консультацій жодного результату не дали і питання про політреформу знову «зависло в повітрі». Щоправда, йшлося не про самі проекти конституційних змін по суті, а лише про голосування про направлення їх на висновок до Конституційного Суду. Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував виділити по 15 хвилин на презентацію кожного законопроекту — президентського і розробленого депутатами в «конституційній» комісії, і почергово поставити їх на голосування. 
У ВР було зареєстровано декілька проектів постанов про направлення проектів конституційних змін до КС. «Більшовики» пропонували подати до КС лише один — президентський законопроект, а група народних депутатів з опозиційних фракцій (А. Матвієнко, Б. Беспалий, К. Ситник) — доручити главі парламенту направити до КС обидва проекти законів про політреформу без голосування в сесійній залі. Вони посилалися на статті 154 та 159 Основного Закону та рішення Конституційного Суду, тобто, розглядати проекти конституційних змін у парламенті лише після вердикту КС. Опозиція заблокувала трибуну й президію, «чіпляючись» до суто процедурних моментів. Скажімо, до порядку денного було внесено питання не про направлення законопроектів про політреформу на висновок до КС, а просто питання про зміни до Конституції. Продовжувати роботу парламенту в такій обстановці було неможливо, а тому Володимир Литвин достроково закрив денне засідання. Під час великої перерви консультації тривали. А «більшовики» у кулуарах пояснювали все так: опозиція не набирає необхідні 226 голосів для направлення її законопроекту до КС, а тому й блокує роботу парламенту. Опозиціонери звинувачували «більшовиків» та главу парламенту в порушенні процедурних і регламентних норм.
За наполяганням більшості депутатів (284 «за») парламент спочатку розглянув проект постанови про інформацію Кабінету Міністрів України про ситуацію в АПК та загрозу продовольчій безпеці держави у зв’язку з різким зростанням цін на продукти. До Верховної Ради було внесено два проекти постанови. Один — від більшості та профільного комітету — передбачав низку конкретних заходів для підтримки вітчизняного сільгоспвиробника. Зокрема, як доповів голова Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Томич, постановою пропонується внести зміни до держбюджету-2003 про виділення 500 млн. грн. на подолання наслідків стихійного лиха на селі; прийняти закон про надання податкових пільг під час імпорту в Україну продовольчого зерна; схвалити зміни до закону про ПДВ, якими продовжити дію особливого порядку сплати ПДВ для сільгоспвиробників. А також доручити Кабміну зберегти податкові пільги сільгоспвиробникам; вишукати можливості для закупівлі до державного матеріального резерву продовольчого зерна урожаю 2003 року не менше 1 мільйона тонн тільки від вітчизняних сільгоспвиробників; передбачити в бюджеті наступного року додаткові видатки для підтримки розвитку сільського господарства.
Інший проект постанови, внесений депутатами-соціалістами, передбачав визнати роботу уряду в аграрному секторі незадовільною, повернути всі ціни на продукти до рівня за станом на 1 січня цього року, закупити до держрезерву два мільйони тонн продовольчого зерна, реструктуризувати державні кредити сільгоспвиробникам, закупити за державні кошти озиме зерно та зобов’язати силові структури — СБУ, МВС та Генпрокуратуру — терміново провести розслідування, чому так стрімко зросли ціни.
Для проведення консультацій між фракціями Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив перерву, під час якої було досягнуто такої домовленості: аграрному та бюджетному комітетам ВР разом з представниками уряду та депутатських фракцій і груп підготувати єдиний узгоджений варіант парламентської постанови по селу. Після перерви до парламенту прийшов Прем’єр-міністр Віктор Янукович. А поки аграрники та інші зацікавлені учасники обговорення знову радилися, парламент перейшов до порядку денного і схвалив постанови про календарний план і порядок висвітлення роботи 4-ї сесії Верховної Ради України четвертого скликання. Згідно з планом (416 «за») нову сесію буде відкрито 2 вересня, а закрито 16 січня. Упродовж неї десять тижнів депутати працюватимуть у пленарному режимі, шість тижнів — у комітетах, а чотири — в округах. У порядку висвітлення сесії (433 «за») з’явилася єдина новела — парламентському апарату доручено вивчити можливості створення парламентського кабельного супутникового телебачення.