Несприятливі погодні умови спричинили те, що значна частина врожаю на полях загинула, і поширилися чутки про «голодну зиму».
«Чи варто запасатися цукром?», — звернувся до мене сусід по сходовій площадці.
Він і його дружина живуть удвох на свої жалюгідні пенсії. «На мою пенсію ще можна купити мішок,.. — розмірковує він. — Як ти гадаєш, не пропадемо?».
Багато хто кинулися запасатися продуктами тривалого терміну зберігання, купуючи передовсім борошно, муку, цукор, макаронні вироби, крупи. Місцева влада переконує, що жодних особливих причин для паніки немає, але стихійний попит уже зробив свою справу — ціни на основні продукти харчування і далі зростають. Цукор на ринках і в магазинах міста реалізують по 3,4—3,7 грн. за кілограм, гречану крупу — від 4,4 до 4,7, олію — по 4 грн. 50 коп. Зовсім недавно спагеті коштували 2,2—2,5 грн., а нині — 2,8—2,9. Ціни на вермішель, макарони, лапшу зросли до 2,4—2,5 грн за кілограм.
Не кожному по кишені нинішнього року й овочі. За гривню можна купити хіба що кабачки. Молодий буряк — 4 грн., морква — 4,5 за кілограм. Молода картопля — від 2 до 2,8 гривні за кілограм.
Коли ж спаде ця хвиля підвищення цін? «Якщо ви не припините змітати все з прилавків, ціни зростатимуть», — кажуть ринкові торговці.