Денне і вечірнє засідання 17 червня
За словами голови Комітету ВР з питань бюджету Петра Порошенка (фракція «Наша Україна»), на розгляд парламенту подано ще 15 законопроектів народних депутатів про зміни до Бюджетного кодексу, але за рішенням Погоджувальної ради у сесійну залу винесено лише ті узгоджені зміни, які не викликають заперечень ані в уряді, ані в комітеті. Зокрема, передбачається скасувати обмеження місцевих бюджетів у разі перевиконання їх доходів, дати можливість місцевим бюджетам використовувати кошти, що утворюються наприкінці бюджетного періоду в результаті перевиконання доходів, для створення оборотної касової готівки, а також на покриття дефіциту місцевих бюджетів тощо. На думку депутатів, це поліпшить становище місцевих бюджетів уже цього року і сприятиме розв’язанню питання про підвищення мінімальної зарплати та відновлення співвідношення посадових окладів у бюджетній сфері. Бюджетний комітет рекомендував парламенту взяти за основу комітетський, узгоджений з урядом законопроект, а під час підготовки до другого читання врахувати всі раціональні положення із законопроектів, розроблених іншими авторами.
Представлений першим заступником екологічного комітету ВР Іваном Зайцем (фракція «Наша Україна») законопроект про екологічну мережу України надає особливого правового статусу територіям, які мають велику цінність для охорони навколишнього природного середовища. Це природні заповідники, ліси, прибережні смуги вздовж морів, річок тощо. Законопроектом передбачається заохотити підприємців, які дбатимуть про збереження довкілля, зокрема, зменшивши розмір земельного податку, надаючи на пільгових умовах кредити для природоохоронних заходів.
Вечірнє засідання розпочалося з обговорення проекту змін до деяких законодавчих актів України про місцеву міліцію, внесений урядом на підставі відповідного президентського указу. Проект передбачає створення місцевої міліції за рішенням органів місцевого самоврядування та за погодженням з МВС. Фінансувати місцеву міліцію пропонується з місцевих бюджетів.
Обговорений у першому читанні законопроект про внесення змін до 15 статті Закону «Про статус суддів», розроблений групою народних депутатів-юристів, передбачає надати право суддям, які обрані народними депутатами, повертатися на попередні посади після закінчення депутатських повноважень.
Потім парламент розглянув низку законопроектів, які покликані врегулювати ситуацію у ПЕК. Урядовий проект змін до Кодексу про адміністративні правопорушення має на меті посилити контроль за якістю нафтопродуктів, які реалізуються в Україні. Законопроект передбачає надання права контролю за якістю бензину підрозділам Мінекології. Розроблений народними депутатами Василем Бартківим та Вадимом Литвином законопроект «Про рентні платежі на нафту і природний газ» визначає розміри та порядок сплати ренти на нафту і природний газ в Україні, відповідальність платників ренти та контроль за правильністю її обчислення і сплати. Від сплати ренти на нафту і газ, згідно із законопроектом, звільняються обсяги нафти і природного газу, видобуті в територіальних водах і виключній (морській) економічній зоні України, а також видобуті понад базові обсяги нафти і природного газу з родовищ, що визнано урядом як важковидобувні та виснажені.