Як зберегти заклади фізичної культури і спорту і з яких джерел їх фінансувати — обговорювали під час вчорашнього круглого столу в Комітеті Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики та спорту.

У засіданні взяли участь народні депутати, урядовці, представники спортивної спільноти.

Зокрема, голова комітету Артур Палатний констатував: в Україні склалася критична ситуація з фінансуванням значної частини дитячо-юнацьких спортивних шкіл (ДЮСШ), які згідно з новими законодавчими змінами мають бути передані на баланс місцевих бюджетів. Однак органи місцевого самоврядування не мають можливості, а може, і бажання додатково виділяти кошти на спортивні школи. На думку парламентарія, запровадження плати за навчання дітей у ДЮСШ — помилковий крок. Не всі батьки можуть сплачувати щомісяця за навчання 60 гривень.

Крім того, нагадав Артур Палатний, з прийняттям змін до Податкового кодексу, пільги з плати за землю для спортивних об’єктів встановлюють органи місцевого самоврядування. Тож виникає запитання: якщо місцевим бюджетам не вистачає коштів на елементарні потреби, то чи надаватимуть вони пільги спортивним об’єктам?

Також голова комітету констатував, що запроваджені з січня цього року зміни фінансування та оподаткування закладів фізичної культури та спортивних споруд не продумані. До речі, члени комітету вже підготували проект закону щодо забезпечення стабільного розвитку сфери фізичної культури і спорту.

У свою чергу міністр молоді та спорту Ігор Жданов розповів, що днями провів селекторну нараду із заступниками голів обласних державних адміністрацій, керівниками фінансових і спортивних управлінь ОДА. Одні стверджують, що знайшли можливість фінансувати ДЮСШ, інші — на жаль, таких ресурсів не мають. «Якщо буде провалено фінансування ДЮСШ в деяких областях, я знайду кошти, щоб їх укріпити. У п’ятницю мені нададуть звіт від кожного обласного управління з цього питання», — зазначив міністр та запевнив, що зробить все можливе для збереження системи дитячо-юнацьких шкіл.