Ранкове засідання 3 червня
Державний бюджет-2002 — це яскравий приклад того, який не повинен бути основний фінансовий документ країни, це відсутність принципової позиції уряду, який допустив ухвалення нереального бюджету, і політичні інтриги у Верховній Раді. На цьому наголосив Перший віце-прем’єр-міністр, Міністр фінансів Микола Азаров, інформуючи депутатський корпус про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2002 рік».
На кінець минулого року, зазначив Микола Азаров, не виконано жодного показника, закладеного під час формування фінансового документа країни. Так, якщо валовий внутрішній продукт плановано на рівні 6 відсотків, фактично отримано — 4,8, що скоротило надходження до бюджету на 485 млн. гривень. За його словами, курс долара планувався на рівні 5,6 гривні за долар, а маємо — 5,3 (втрати становили 591 млн. гривень), заклали інфляцію 9 відсотків, а отримали 0,6, що скоротило надходження до бюджету на мільярд гривень.
Міністр фінансів повідомив, що внаслідок ухвалення Верховною Радою низки законопроектів значно зменшено податкову базу — на мільярд гривень. Крім того, розширення пільг і невиконання закладених у бюджеті обсягів прибутку підприємств призвели до недоотримання податку на прибуток більш як на два мільярди гривень. А річні надходження від приватизації було виконано лише на 576 млн. гривень.
Фактично консолідований бюджет одержав 61,954 млрд. гривень, державний — 45,468 млрд., а місцеві бюджети — майже 28 млрд. гривень.
За підсумками 11 місяців, наголосив Микола Азаров, не виконувалася жодна стаття ресурсного забезпечення загального фонду державного бюджету. Тому в грудні минулого року було проведено майже 17 відсотків річних перевитрат. До того ж уряд таки створив запас фінансових ресурсів і провів комплекс заходів для виплат зарплати і заклав основи стабільної робити в цьому році.
Микола Азаров зазначив, що лише спільними зусиллями парламенту й уряду вдасться досягти позитивного результату й ухвалити низку законів, які реального наповнюватимуть бюджет і створять умови для його практичного виконання.
Після того Микола Азаров відповів на запитання депутатів. Зі співдоповіддю виступив голова Комітету ВР з питань бюджету Петро Порошенко.