Денне засідання 16 травня

Народні депутати обговорили звіт Нацради з питань телебачення і радіомовлення за 2002 рік.
На переконання голови профільного комітету Миколи Томенка, нині треба якнайшвидше приймати закон про суспільне телебачення і робити загальнонаціональний канал. Лунала і серйозна стурбованість стосовно монополізації українського телерадіоефіру. Водночас Нацрада, за словами голови комітету, майже не займається цим питанням, оскільки боїться власників компаній і влади. У такий спосіб інформаційний простір перетворився на «дубинку», якою б’ють опозицію.
Голова тимчасової слідчої комісії з розслідування діяльності Національної ради з питань телебачення і радіомовлення протягом 2000—2002 років Ігор Гринів повідомив, що Президент й дотепер не відреагував на постанову ВР щодо недовіри голові Нацради Борису Холоду. Ігор Гринів зазначив, що за час роботи комісії опрацьовано 18 томів протоколів усіх засідань Нацради, вивчено 40 ліцензійних справ. До комісії звернулося понад 30 телерадіорганізацій зі скаргами на незаконні дії щодо них з боку Нацради. А лист Бориса Холода до Президента, в якому він просить створити таку саму комісію у ВР, Ігор Гринів розцінив як «спосіб звернутися по захист». Парламентарій вважає, що лист не є достатньою підставою для зняття з порядку денного звіту тимчасової слідчої комісії.
Голова ВР Володимир Литвин наголосив: позиція парламенту одна — щоб Національна рада була загальнодержавним органом, який відображає загальнодержавні інтереси, загальносуспільні позиції і потреби.
Крім того, народні депутати обговорили зміни до законів «Про виконавче провадження» та «Про державну виконавчу службу», що мають змусити представників Феміди вчасно і неупереджено виконувати судові рішення. Законопроекти передбачають виконавчий збір, винагороду державному виконавцю, визначають порядок стягнення аліментів, виконання рішень про виселення боржника тощо.