Ранкове засідання 16 травня

Народні депутати заслухали інформацію голови Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правооохоронної діяльності Володимира Мойсика про дії, що мали місце 14 травня в Лук’янівському слідчому ізоляторі. Він поінформував, що всі члени профільного комітету одностайні: цього дня правоохоронці грубо зігнорували судове рішення. Причиною подій, що сталися в ізоляторі, на думку членів комітету, стало також і «нелюдське ставлення» до народних депутатів, зневажання елементарних правил поведінки з боку представників правоохоронних органів.
Комітет запропонував Верховній Раді взяти до відома інформацію Генерального прокурора України Святослава Піскуна, який був присутній на засіданні комітету, рекомендувати Генеральному прокурору вжити термінових заходів до виконання судового рішення стосовно осіб, які утримувалися під вартою. А також доручити йому негайно перевірити причини невиконання зазначеного судового рішення і факту побиття народних депутатів та поінформувати Верховну Раду до 20 травня.
Під час обговорення цієї інформації Юрій Кармазін назвав дії правоохоронців антиконституційними і додав, що так права народних депутатів і право в Україні не захищають.
Сергій Гмиря (фракція КПУ) наголосив, що безглуздо жалітися «Генеральному прокурору на Генерального прокурора», і треба в такому разі звертатися до Президента.
Лідер «бютівців» Юлія Тимошенко зазначила, що після скандалу в ізоляторі можна стверджувати про системні політичні репресії. На її думку, якщо народний депутат не може знайти правди, то прості люди ніколи її не знайдуть. Оскільки вони позбавлені можливості захищати свої права.
Парламентарії вирішили доопрацювати постанову профільного комітету з урахуванням пропозицій та зауважень і найближчим часом прийняти відповідне рішення.
Далі народні депутати заслухали звіт голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Бориса Холода за 2002 рік. Борис Іванович був як ніколи стриманий і небагатослівний. Зокрема, він розповів про зміни, які сприяли поліпшенню роботи Нацради. А саме: про призначення всіх членів ради, вибори заступників голови, підготовку пропозицій зі створення парламентського каналу, активну співпрацю із профільним комітетом. Серед досягнень Борис Холод назвав і збільшення кількості каналів майже до 900. Голова Нацради відкинув деякі закиди народних депутатів стосовно «лобіювання якихось окремих питань». Відповідаючи на запитання, він поінформував, що найближчим часом буде оголошено конкурс на тематичне мовлення в регіонах.
Співдоповідач, голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Микола Томенко зазначив, що в останні місяці Нацрада почала активно працювати, і «є розуміння» між її членами, але треба ще багато чого зробити для удосконалення її роботи. Бо, на переконання голови профільного комітету, органи, які відповідають за інформаційну безпеку, належно не виконують своїх повноважень.