Ранкове й денне засідання 17 квітня
Верховна Рада України підтримала Програму діяльності Кабінету Міністрів України. За це рішення проголосували 335 народних депутатів, проти — 59. Програму уряду підтримали фракції, що входять до парламентської більшості, а також фракції Соцпартії і БЮТ, частина фракції «Наша Україна». Фракція комуністів у повному складі не підтримала урядову програму.
Підтримка парламентом програми уряду означає, що згідно з Конституцією протягом року питання про відставку Кабміну порушуватися не може.
А спочатку було слово. Точніше, домовленості між «Нашою Україною», БЮТ і СПУ та Прем’єр-міністром Віктором Януковичем про підтримку опозицією урядової програми. Прем’єр, за словами лідера соціалістів Олександра Мороза, напередодні пообіцяв 40 «більшовицьких» голосів під час голосування в першому і другому читаннях законопроекту про вибори народних депутатів на пропорційній основі. Голосів для підтримки Програми діяльності Кабінету Міністрів вистачило. А ось законопроект про вибори підтримали лише 217 парламентаріїв. Олександр Масенко (КПУ) закидав бютівцям, соціалістам і нашоукраїнцям те, що вони зробили велику помилку, проголосувавши за урядову програму, і переконував: «Компроміс із більшістю ніколи не пройде». Олександр Мороз (СПУ) та Віктор Пинзеник («Наша Україна») заявили, що їхні фракції не братимуть участі в роботі сесії, доки більшість «не виконає свої зобов’язання».
Після того як представники чотирьох опозиційних фракцій повторно вимагали поставити на голосування це питання, документ набрав ще менше голосів. Надалі з робочим конструктивом у парламентаріїв не склалося (не набрав достатньої підтримки наступний законопроект —про оцінку майна), і на вимогу лідерів фракцій БЮТ та СПУ Голова Верховної Ради вимушений був оголосити півгодинну перерву. Але й після неї крига не скресла. Опозиція звинувачувала «більшовиків» у нечесній грі, а ті, спростовуючи звинувачення, наголошували, що жодних домовленостей між лідерами стосовно законопроекту про пропорційну систему виборів не було, і наполягали на продовженні роботи. Лідер фракції «Регіони України» Раїса Богатирьова підтвердила, що ані вона, ані представники її фракції нічого не чули про домовленості, проте заявила про готовність до додаткових переговорів.
Володимир Литвин оголосив чергову перерву і запросив на нараду керівників парламентських фракцій та груп. Але й після неї жодна з пропозицій не набрала достатньої кількості голосів, і Володимир Литвин закрив ранкове засідання.
На початку ранкового засідання народні депутати проголосували за входження Михайла Мельничука і Анатолія Козловського до Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин. А для раціональнішого використання робочого часу і збільшення ухвалених підготовлених законопроектів парламентарії внесли зміни до календарного плану третьої сесії: 5—8 травня депутати працюватимуть у комітетах і фракціях, з 12 по 16, з 19 по 23 травня та з 7 по 11 липня — у режимі пленарних засідань. Крім того, 13 травня депутати заслухають інформацію уряду про дотримання органами виконавчої влади вимог законодавства під час проведення комплексу весняно-польових робіт та підготовки до збирання цьогорічного врожаю. 14 травня відбудеться спеціальне засідання Верховної Ради про вшанування пам’яті жертв голодомору 1932—1933 рр., у липні — день уряду про виконання заходів з питань вступу України до СОТ. У травні також відбудуться парламентські слухання «Про проблему бездомних громадян та безпритульних дітей».