У чернівецьких фірмових магазинах — порожньо, а під стінами хлібозаводів — довжелезні черги.
Минулого тижня ціни на хліб у Чернівцях поповзли вгору і зупинилися на позначці 1,10—1,20 грн. за буханець. До цього вартість хліба в місті не перевищувала гривні, а найбільший виробник хлібопродуктів — ЗАТ «Чернівецький хлібозавод» — відпускав популярний хліб сорту «Орільський» за ціною 85 копійок за хлібину. Ця ціна була однією з найнижчих у регіоні.
Ось що сказав з цього приводу голова правління ЗАТ «Чернівецький хлібозавод» Микола Докаш:
— Вартість борошна місцевого Неполоковецького комбінату хлібопродуктів зросла з 800 гривень за тонну до 1220. Щомісяця ми використовуємо 1000 тонн борошна, на п’ять місяців, що залишилися до нового врожаю, потрібно 5000 тонн. Неполоковецький комбінат може продати нам не більш як 300 тонн за ціною 1220 гривень за тонну. У сусідньому Кам’янці-Подільському Хмельницької області борошно вищого ґатунку вже коштує 1300—1400 гривень за тонну. От якби міськвиконком повернув нам наші фірмові магазини, відібрані в нас без жодних на те підстав, ми змогли б утримати ціну на рівні 1 гривні 5 копійок.
Голова Чернівецької обласної державної адміністрації Теофіл Бауер ситуацію прокоментував так:
«Коли на підприємство прийшло нове керівництво, в засобах масової інформації та на нарадах лунали обіцянки знизити ціни на хліб, мовляв, за новою адміністрацією «Чернівецького хлібозаводу» стоїть ЗАТ «Укрзернопром», який має достатнє ресурсне забезпечення, щоб регулювати ціни. А коли ціни на борошно в Україні пішли вгору, про обіцяне забули. Керівництво області зробить усе, щоб повернути ціни на попередній рівень. І в нас, і у виробників хліба резерв є. Ми звернулися з пропозицією до міськради про встановлення максимальної торговельної надбавки на хлібобулочні вироби не більше десяти відсотків. Як засвідчили перевірки, у структурі ціни на хліб торговельна надбавка подекуди становить 30—40 відсотків.
Окрім того, ми наполягаємо на поверненні ЗАТ «Чернівецький хлібозавод» його фірмових магазинів, що теж допоможе втримати попередню ціну. Проте міська влада поки що на наше звернення не відреагувала. Сьогодні ціни на хліб у Чернівцях і Києві — найнижчі в Україні, потрібно зробити все, щоби вони такими і залишалися».
Позицію міської влади щодо хлібних магазинів не раз висвітлювали у місцевих ЗМІ, проте жодного результату це не дало.
Фірмові крамниці ЗАТ «Чернівецький хлібозавод» де-юре є власністю підприємства, яке кілька років тому виміняло їх у міськради на п’ять квартир, проте де-факто залишаються у руках колишнього правління заводу. Проти колишнього голови правління ЗАТ Анатолія Загороднюка, якого підтримує міська влада, порушено кілька кримінальних справ. Триває розгляд касаційних скарг і в Господарському суді. Тим часом полиці фірмових магазинів порожні, а чернівчани, щоб купити дешевого хліба, вистоюють на вулиці у довжелезних чергах біля прохідних хлібозаводів №1 та №2, де за відсутності торговельних площ нинішнє керівництво організувало відпуск хлібобулочних виробів.