Денне засідання 21 березня
Народні депутати обговорили проект закону про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування (щодо умов митного оформлення товарів). Доповідь зробила заступник державного секретаря Мінекономіки та з питань європейської інтеграції Людмила Мусіна, співдоповідь — перший заступник голови Комітету ВР з питань фінансів і банківської діяльності Василь Цушко.
Закон передбачає надання пільг з оподаткування під час ввезення обладнання та устаткування для дев’яти проектів, які виконуються на кошти Світового банку та Європейського банку реконструкції і розвитку. Ці проекти, серед яких «Реабілітація та розширення централізованого теплопостачання Києва», «Програма інвестицій та розвитку системи водопостачання та очищення води у місті Запоріжжі», реконструкція Старобешівської ГЕС та інші, були ратифіковані Верховною Радою і здійснюються. Умовами Світового та Європейського банків визначено, що їхні кредити не можуть бути використані для виплати будь-яких податків у будь-якій країні.
Парламентарії також розглянули проект закону про автомобільні дороги. Доповідали голова Державної служби автомобільних доріг України Володимир Демішкан і голова підкомітету Комітету ВР з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв’язку Орест Климпуш.
Сьогодні на балансі державної служби — сітка доріг протяжністю 170 тисяч кілометрів. У багатьох випадках, наголошували народні депутати, які брали участь в обговоренні, стан доріг доведений до критичного, бо для утримання та догляду за дорогами бракує коштів. Фахівці розрахували їх в сумі майже 7 млрд. гривень. Фінансуванням усіх рівнів на цей рік передбачено лише 1 млрд. 717 млн. гривень.
Оскільки поданий законопроект не вказує на конкретні шляхи подолання дорожної кризи, народні депутати запропонували відхилити його або повернути на повторне перше читання.
Наступний пленарний тиждень розпочнеться 1 квітня.